Visionen: Ett idealiskt tillstånd för Vimmerby

Vänlighet, öppenhet och respekt. Det är kärnan i en av tre portalpunkter i en kommunal vision som kommuninvånarna nu får ge synpunkter på.

"Ett övergripande dokument om hur vi förhåller oss till varann och vårt gemensamma Vimmerby", beskriver Leif Larsson förslaget till vision som kommuninvånarna nu får ungefär en månad på sig att tycka till om.

"Ett övergripande dokument om hur vi förhåller oss till varann och vårt gemensamma Vimmerby", beskriver Leif Larsson förslaget till vision som kommuninvånarna nu får ungefär en månad på sig att tycka till om.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-10-08 17:00

– Vimmerby är välkomnande i alla sammanhang, liten som stor och oavsett hudfärg. Vi är stolta att vi tillsammans är något som kallas för Vimmerby och vi bemöter varann och besökare med vänlighet och öppenhet, beskriver demokratiberedningens ordförande, Leif Larsson (C), en kärna i förslaget till vision för Vimmerby kommun.

Visionen består av tre övergripande punkter: demokrati och socialt kapital, hållbarhet och fysiska miljöer. 

– Det är ett förhållningssätt, ett idealiskt tillstånd som vi vill att Vimmerby ska vara i, säger han.

Sju områden lyfts också fram: boende, näringsliv och arbete, fri tid, vård och omsorg, service och handel samt infrastruktur och kommunikationer.

Men inget om hur visionen ska förverkligas.

– Det här är övergripande. Hur gör vi i budgetprocessen och andra beslut. Visionen ska påverka hur vi jobbar inom hela kommunen, exempelvis för att ta fram ett nytt VA-område eller hur man bygger ut fjärrvärmen, säger Leif Larsson.

undefined
"Vi anser att det saknas ett övergripande dokument. Det här ska vara levande och förändras vart efter", säger Leif Larsson C) när han presenterar förslaget till Vimmerby kommuns vision vid en pressträff på fredagen.

Vad ger visionen den vanliga kommuninvånaren som främst vill ha ny asfalt på gatan, eller en plats på närmaste förskolan eller att det inte ska vara så många olika som kommer från hemtjänsten?

– Man ska känna att man är den del av Vimmerby oavsett behov och då ska en förälder, eller vem det nu är som har ett behov, känna att den bemöts på ett sätt i linje med visionen. Samtidigt ska man också som Vimmerbybo bemöta myndighetspersoner med respekt och förstå att den som ska svara kanske inte kan göra det direkt, eller vad det nu kan vara. Det handlar om ett tvåeggat verktyg som förpliktar lika för alla, säger Leif Larsson.

Tror du kommuninvånarna tycker det behövs en vision?

– Det finns många behov, men vi anser att det saknas en övergripande vision om förhållningssätt om hur vi vill att Vimmerby ska vara i ett idealt tillstånd.

Vad är utmaningen?

– Det är att få det att fästa hos medborgare, politiker och medarbetare och att hålla det levande. Därför är det viktigt att det är Vimmerbys vision och inte något som andra kommuner bara kan sätta sitt namn på.

– Ett konkret exempel är den nya översiktsplanen som ska tas fram, där ska vi utgå från visionen när vi möter invånarna i alla kommundelar, säger han.

Förslaget går nu ut på remiss till en rad olika organisationer. Alla invånare kan också tycka till via kommunens hemsida.

Efter det ska fullmäktige fatta beslut om visionen i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!