Löftet till kommunborna för att öka tryggheten

Polisen och kommunen är överens. Nu lovar de Vimmerbyborna att lägga extra fokus på bland annat trafikproblem, inbrott i bostäder och knark.

Polisen och kommunen är överens om vilka problemområden man ska jobba extra med för att öka tryggheten för invånarna. Avtalet och löftet sträcker sig över åren 2022-2025.

Polisen och kommunen är överens om vilka problemområden man ska jobba extra med för att öka tryggheten för invånarna. Avtalet och löftet sträcker sig över åren 2022-2025.

Foto: Arkiv / TT-Bild / Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-12-06 06:00
undefined
Polisen och kommunen är överens om vilka problemområden man ska jobba extra med för att öka tryggheten för invånarna. Avtalet och löftet sträcker sig över åren 2022-2025.

Det framgår av samverkansavtalet med polisen och medborgarlöftet som kommunstyrelsen ställt sig bakom.

Fem områden pekas ut där parterna ska lägga extra krut för att kommunen ska bli tryggare de kommande åren:

• Trafik

• Tillgreppsbrott, företrädesvis i villa, radhus och lägenhet

• Alkohol och narkotika 

• Våld i nära relation

• Trygghet

undefined
Folkhälsosamordnare Anders Degerman jobbar med trygghetsfrågor för kommunen. "Den som är utsatt för våld i nära relation ska alltid ha någonstans att vända sig för att få hjälp, och även om vi har få bostadsinbrott numera, är en sån händelse traumatisk för den som drabbas. Därför är grannsamverkan fortsatt väsentligt".

Vad kan kommunen göra åt tryggheten?

– Trygghet är knepigt, det är en känsla som upplevs olika hos olika människor. Risken att drabbas av brott minskar, ändå ser vi en viss ökad otrygghet i den årliga trygghetsmätningen. Där spelar säkert medias rapportering en stor roll, säger Anders Degerman som bland annat arbetar med trygghetsfrågor på Vimmerby kommun.

– Det kommunen kan göra konkret är till exempel att belysa olika offentliga platser. Vi har grannsamverkan mot villainbrott. Kommunen jobbar också med tillsyn när det gäller alkohol. Vi följer också ungdomars drogvanor i en regelbunden undersökning.

Hur ser det ut med narkotika i dag?

– Drogvaneundersökningen visar inte på någon ökning bland unga till och med gymnasieåldern. Från 20 år och uppåt kan vi ana en ökning, men jag tror inte den är så stor som många upplever, säger Anders Degerman.

undefined
Gabriella Bodger, gruppchef för polisen i Vimmerbys ingripandeenhet, har bättre bemanning än på många år och därmed bättre förutsättningar att uppfylla medborgarlöftet och vara mer synliga ute i samhället.

Gabriella Bodger är gruppchef för polisens ingripandeenhet och hon berättar att gruppen tagit fram en särskild verksamhetsplan för hur man ska jobba med punkterna i medborgarlöftet under 2022.

– Medborgarlöftet bygger i grunden på både den problembild medborgarna har och på den problembild vi ser och det där kan skilja sig åt en del. Medborgarna pekar ofta på problem med trafik och i synnerhet störande buskörning. Vi ser bland annat att det är en del narkotika i omlopp, säger hon. 

Polisens fokus är att arbeta i båda riktningarna.

– Jag kan inte gå in i detalj hur vi ska jobba mot exempelvis narkotikan. Men vi kommer att ägna mycket tid åt de tips och upplysningar vi får in och naturligtvis sånt som vi själva också ser ute i samhället, säger Gabriella Bodger.

– Vi ska också jobba mer med trafikövervakning och kontrollera hastigheten, nykterheten och mot den störande buskörningen. Målet är också att vara synliga ute så mycket som möjligt för att öka trygghetskänslan, säger hon.

Hur kan ni se om ni uppfyllt medborgarlöftet?

– Vi följer trygghetsundersökningen och drogvaneundersökningen, men de är lite trubbiga, så det är svårt, säger Anders Degerman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!