Centralköket är det naturligtvis inte särskilt många besökare i ALV som kommer in i, eller ens ägnar en tanke. Men här finns sannerligen ett av parkens viktiga nav. Och viktigaste navet av alla är kökets älsklingsapparat:
- Steamern, utan den är det lika bra att slå igen, säger Andreas Wallgren och kastar en nästintill kärleksfull blick åt den stora hjälpredan, i vars rostfria blänkande inre otroliga mängder potatismos eller köttfärssås kan tillagas, för att sedan snabbt som blixten kylas ner.
Slängt ut hamburgarna
Mat är kärlek. För den som vill ha något mera än bukfylla. Satsningen på maten i Astrid Lindgrens Värld har slagit mycket väl ut, som vi ju berättade redan i onsdagens tidning. I reda pengar handlar det om en ökning på drygt 1,9 miljoner kronor. I procent talar vi om nästan 22. När vi ändå är inne på siffror handlar det om stora kvantiteter, hela tiden, inne i Centralköket, som levererar hemlagat, och i viss utsträckning också hembakat, till anläggningens fik och matställen. Just nu glödgas 210 bakpotatisar i ugnen, för att sedan gå vidare till Kopparkrogen, där de ska ätas med kycklingfiléer och revben. Här kan plattas uppemot 600 pannbiffar för hand somliga dagar, kokas 120 liter köttfärssås och det går åt 400 kilo potatis bara till potatismoset.
- Fast potatisen maskinskalas, den går dygnet runt...
Här är maten ingen lek
Det ska vara gott. Gärna lite nyttigt också. Och riktig mat. Andreas Wallgren, kökschef i Astrid Lindgrens Värld vet hur han vill ha det.Här har hamburgarna åkt ut med buller och bång. Istället äter man pannbiff med lök, pastabuffé eller mackor som anstår en luffare.- Vi gör nog runt tusen portioner mer per dag i år, jämfört med förra året.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!