Kylan har återigen slagit till i Västervik, Vimmerby och Hultsfred.
Gerhard Vikström är professor och överläkare inom internmedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han utbildades dessutom vid fältjägarregementet i Östersund och kan både det ena och det andra om köldskador. Han tar sig an några påståenden om vinterkylan:
Det är viktigt att ha mössa på sig, annars lämnar kroppens värme huvudet.
– Det är korrekt. Huvudet är en stor del av kroppen som är väl genomblödd. Eftersom värmen stiger uppåt i kroppen är det viktigt att inte bara bära mössa, utan också halsduk.
Om man är röd om kinderna kan man trycka med ett finger på kinden. Blir fläcken där du tryckt snabbt röd är det lugnt. Förblir den vit löper du risk att förfrysa kinden.
– Nej, det tror jag inte på. Kinderna blir rosiga av att man är i kylan, men normalt sett förfryser man inte om kinderna. Det är extremt ovanligt. Det är öronmusslor och nästippar som förfryser. Dem ska man hålla koll på.
Man blir förkyld av kyla.
Enligt Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset, är en temperatur kring minus 15–20 grader "rent vidrigt" för våra näsor:
– Vissa förkylningsvirus älskar när temperaturen går ner i näsan. När vi utsätts för kyla har virusen lättare att fästa sig i våra näsor och föröka sig, vilket leder till infektion. Så ja, på så sätt kan man bli förkyld av kylan.
Man blir förkyld av att sova med munnen öppen.
– Om du är tät i näsan sover du gärna med öppen mun, men då öppnar du också upp för att torka ut dina slemhinnor. Det gör dig mer känslig för att plocka upp virus.
Man blir trött av kyla.
– Ja, vissa blir piggare men generellt blir man tröttare av den. Det går åt båda hållen med för mycket kyla och värme. I kylan försöker vi spara värme och blir mer inaktiva, är det väldigt varmt försöker vi i stället göra oss av med värmen och blir trötta av den anledningen.
Man ska inte ha tjocka strumpor i skorna på vintern.
– Det är bättre att ha flera lager strumpor i skorna om det är väldigt kallt, hur tjocka de är spelar inte så stor roll så länge du kan röra på tårna. Det bildas luftspalter mellan lagren och luft isolerar bra.
Nästa påstående svarar frisören Norea Jensen på:
Går man ut med blött hår när det är riktigt kallt kan håret frysa och gå av.
– Håret är som skörast när det är blött, men det går inte av om det är fruset och du försöker bryta det. Men det kan absolut skadas och bli slitet snabbare.
Ali Safa har jobbat som bilmekaniker i 50 år. Han svarar på några påståenden om bilkörning och kyla:
På vintern är det bättre att ha en full tank i bilen, annars kan man få en ispropp.
– Ja, det stämmer. Är tanken välfylld är risken mindre att det bildas kondens som kan frysa.
Man kan starta bilen även om kylarvätskan har frusit.
– Nja, det går men om det är frost i kylsystemet ska man inte starta bilen. Då kan motorn skadas.
Om bilen går som den ska och man är på väg till skidbacken, kan skovalet spela roll. Roland Komaromi, presstalesperson vid polisen, reder ut detta:
Det är förbjudet att köra bil i skidpjäxor.
– Nej, det står inte i någon lag att du inte får köra med just pjäxor, däremot ska du kunna framföra fordonet på ett säkert sätt. Blir du stoppad av polis när du kör med pjäxor kan de rapportera det som vårdslöshet i trafik. För att det ska hända ska du kanske ha kört vingligt eller på annat sätt olämpligt också.