Så blir det nya styret i Vimmerby

Tre partier i Vimmerby kallade till pressträff på fredagsförmiddagen. Nu står det klart hur Vimmerby kommun ska styras de kommande fyra åren.

Jacob Käll (C), Helen Nilsson (S) och Lars Johansson (V). Tillsammans meddelade de på en presskonferens på fredagen att de bildar politisk majoritet.

Jacob Käll (C), Helen Nilsson (S) och Lars Johansson (V). Tillsammans meddelade de på en presskonferens på fredagen att de bildar politisk majoritet.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-10-14 10:33

S+C+V=sant. Det politiska samarbetet presenterades under en presskonferens som hölls i Stadshuset på fredagen. Medverkade på pressträffen gjorde Helen Nilsson (S), Jakob Käll (C) och Lars Johansson (V).

– Vi bildar majoritet tillsammans, för den kommande mandatperioden och eventuellt längre. Jag tycker att vi har skapat en bra överenskommelse tillsammans. Vi har haft bra och konstruktiva dialoger hela vägen och ser fram emot att starta upp vårt arbete, säger Helen Nilsson (S), som kommer att bli kommunstyrelsens nya ordförande.

Vad tänker du om att bli ny KSO?

– Det känns spännande och jag har två partier med mig som vill framåt och diskutera utveckling. Jag känner mig trygg i det.

Partierna medger att det finns ideologiska skillnader, men menar att de framåt kommer att fokusera på vad de har gemensamt. En ekonomi i balans är ett av de stora målen och det har man för avsikt att börja arbeta med så snart som möjligt.

undefined
Nu står det klart. V, C och S väljer att samarbeta.

Totalt presenterades sex punkter som den nya majoriteten kommer koncentrera sig på under mandatperioden:

• En ekonomi i balans

• Barn och ungas uppväxtvillkor

• En god arbetsmiljö för kommunens anställda

• Hela kommunen ska leva

• Samverkan mellan företag, föreningsliv och andra demokratiska krafter

• En grön omställning

Förutom KSO-posten meddelades att Leif Larsson (C) fortsätter som kommunfullmäktiges ordförande.

–Vi har gjort fördelningen av poster mellan partierna men inte belagt dem med namn än. Vi har inte fördelat posterna efter valresultat utan vi gick in som tre partier som jobbar starkt tillsammans, säger Helen Nilsson (S).

Jacob Käll (C) lyfter fram det goda samtalsklimatet som anledning till att han upplever förhandlingarna inte varit så svåra.

– Jag tror inte att man i någon konstellation tycker exakt likadant men jag ser inte att just den här konstellationen skulle bli en överdriven utmaning. Man kan prata om höger och vänster men det är en väldig skillnad på riksdag och kommunal politik, som är väldigt pragmatisk, säger han.

undefined
"Det kan bli en viss dragkamp men vi är alla överens om vad som är viktig", säger Lars Johansson (V) om överenskommelsen med Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Den kommande mandatperioden blir första gången som Vänsterpartiet sitter med i en majoritet i Vimmerby.

– När det gäller fokuspunkterna har vi inte så olika uppfattning utan det handlar mer om vilka frågor vi valt att fokusera på. Det kan bli en viss dragkamp men vi är alla överens om vad som är viktig, säger Lars Johansson (V).

S+C+V=sant, det meddelades på en presskonferens på tisdagen. Jacob Käll (C), Helen Nilsson (S) och lars Johansson (V) ser fram emot att starta arbetet tillsammans.
S+C+V=sant, det meddelades på en presskonferens på tisdagen. Jacob Käll (C), Helen Nilsson (S) och lars Johansson (V) ser fram emot att starta arbetet tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!