Här är planen för nya kommunalrådet

Mer än tre månader har gått sen centerns seger i kommunvalet och det blev klart att Ingela Nilsson Nachtweij (C) blir kommunalråd de kommande fyra åren. Nu är hon ivrig att sätta igång.

"Det är det här laget som ska ta ansvar för kommunens ekonomi" säger, Ingela Nilsson Nachtweij är glad över den laguppställning hon ser i sin Ipad ett par dagar efter att fullmäktige valt den nya kommunstyrelsen.

"Det är det här laget som ska ta ansvar för kommunens ekonomi" säger, Ingela Nilsson Nachtweij är glad över den laguppställning hon ser i sin Ipad ett par dagar efter att fullmäktige valt den nya kommunstyrelsen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-12-30 08:00

– Det blir spännande, intressant och arbetsamt. Jag är glad för att vi är ett så bra lag, säger Ingela Nilsson Nachtweij som tillträder som kommunalråd på Nyårsdagen.

Hon märker en tydlig skillnad i folks attityd mot ett blivande kommunalråd jämfört med ett oppositionsråd.

– Det är en helt annan värld. Jag får gratulationer, uppmuntran och förväntningar. Folk kommer fram och säger; ”Jag har röstat på dig så lyssna här nu...”. Jag trodde inte det var sån skillnad.

Förväntningarna är en av de utmaningar hon ser.

– Jag blir enda kommunalrådet och varnas för svårigheten att välja var man ska vara för att göra mest nytta när man förväntas vara på tre ställen samtidigt. Men både Marie, Ola och Helen får ta en del så att vi finns till hands som politiker.

Hon har idéer om hur arbetet i kommunstyrelsen kan läggas upp för att nå bättre beslut.

– Jag har suttit i kommunstyrelsen ett tag nu. Vi kan sitta i tio timmar och fortsätta på lunchen också. Jag känner att jag blir trött och det blir inte lika bra beslut när man är trött. Det känns som ett rätt omodernt sätt att jobba på, säger hon.

Hur ska du ändra på det?

– I bland behöver vi komprimera beslutsfattandet, som ska vara väl förberett i arbetsutskottet och självklart ska vi diskutera. I bland har vi ganska stora frågor att diskutera, då vill jag göra grupperingar i majoritet och opposition och skicka ut dom på en 20 minuters promenad. Frisk luft vitaliserar och är det 15 personer i ett rum kommer inte alla till tals, säger hon.

– Det är inte mer revolutionerande än så, man måste gå försiktigt fram.

Hon ser även en fördel i att tjänstemän lämnar möten efter sina föredrag och det är dags för politikerna att fatta besluten.

– I Västervik har man fördragningar på förmiddagen och tar beslut på eftermiddagen.

Några slitningar mellan de tre majoritetspartierna har hon inte märkt av ännu.

– Jag lyfte frågan om ett kontaktcenter i stadshuset. Vi ska inte ändra tagna beslut, men vi behöver kolla var ärendet ligger och hur budgeten ser ut.

Hur går det med en förskola i Nybble?

– Det kommer att byggas en förskola i Nybble. Jag vill påstå att beslutet är taget, även om det inte finns på papper ännu. Men vill du veta hur många avdelningar, får du vänta till januari. Vi ska ha ett nytt möte med Vectura.

– Vi behöver även se helheten i förskolan, behoven i Tuna, Djursdala och Södra Vi spelar också in. Liksom grundskolans lokalbehov i stan där en förstudie ska tas fram, säger hon.

Strax före jul breddades förstudien från att fokusera på en högstadieskola till att omfatta en helhet.

En affär om kyrkans mark ska bli klar så fort det går.

– Kontakt har tagits med Anders Ljung, ordförande i egendomsnämnden, så det är aktiverat. Vi behöver den marken.

Hur kommer kommuninvånarna märka att det är en ny majoritet?

– Vår ambition är att inkludera föreningsliv, företagare och medborgare. Allas Vimmerby är en viktig metod. Viktigt ha små möten i vardagen, det ska vara lätt att nå oss. Vi började redan på julmarknaden där vi tre majoritetsledare var ute tillsammans och mötte folk.

Vilket blir viktigaste beslutet 2019?

– Oj, spontant att bygga förskolan, men känns lite tråkigt förutsägbart. Jag ser stöd till simhallen, ett brett välkomstpaket för alla nya invånare och ett nyhetsbrev till all utflyttade ungdomar och beslut som förverkligar alla de byggnationer som är på gång som viktiga beslut.

Vimmerbys kommunalråd de kommande fyra åren, Ingela Nilsson Nachtweij (C) använder gärna stans kaféer för både möten och eget arbete en stund.
Vimmerbys kommunalråd de kommande fyra åren, Ingela Nilsson Nachtweij (C) använder gärna stans kaféer för både möten och eget arbete en stund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!