Polisen om blogginläggen: "Är inte något brott"

I somras skrev en Vimmerbybo flera blogginlägg som har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna. Nu meddelar polisen att utredningen gällande olaga hot och förtal är nedlagd.

Vimmerbybon som uttryckte sig hotfullt på internet är inte längre misstänkt för något brott.

Vimmerbybon som uttryckte sig hotfullt på internet är inte längre misstänkt för något brott.

Foto: Annika Byrde/TT

Vimmerby2022-08-31 15:25

Det var i fredags som polisen fick vetskap om bloggen. Där fanns det flera inlägg där skribenten var minst sagt kritisk mot Vimmerbybor och deras "otrevlighet", som personen anser att de bör straffas för. I ett inlägg den 27 juli i år skrev personen att hen ger folket högst en månad på sig att bättra sig, annars kanske en hämnd sätts i verket.

Bland annat stod det så här: "...tar de inte denna chans kommer det att hända något som verkligen sätter Vimmerby på sverigekartan."

I måndags meddelade polisen att det fanns en namngiven person som var misstänkt för olaga hot och förtal. I det läget var det en åklagare som tog över förundersökningen.

Nu kan Vimmerby Tidning berätta att utredningen redan är nedlagd. Först valde åklagaren att stryka punkten gällande förtal.

– Då återstod det en misstanke om olaga hot. Och det är sällan som vi prövar den typen av brott. Istället skickades ledningen av förundersökningen tillbaka till polisen, säger Åsa Adolfsson vid åklagarkammaren i Kalmar.

Hos polisen i Västervik valde förundersökningsledaren Susanne Hafström att lägga ner utredningen helt under onsdagen. Därmed är Vimmerbybon inte längre misstänkt för något brott.

Varför är utredningen nedlagd?

– Utifrån omständigheterna är inte det att betrakta som något brott, säger Hafström.

Har ni förhört personen?

– Vi har haft kontakt med personen, ja. I övrigt vill jag inte gå in på vilka utredningsåtgärder som har gjorts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!