Räddningstjänstens skäl till valet av ledningscentral

Räddningstjänsten i Vimmerby kommun förslår att ansluta sig till ledningscentralen i Jönköping. De viktigaste skälen är ekonomi, samlokalisering med SOS och att den centalen täcker upp hela hotskolan.

Räddningstjänsten i Vimmerby väljer att ansluta sig till ledningscenyralen i Jönköping för att leva upp till nya lagkrav.  På tisdag ska kommunstyrelsen fatta beslut.

Räddningstjänsten i Vimmerby väljer att ansluta sig till ledningscenyralen i Jönköping för att leva upp till nya lagkrav. På tisdag ska kommunstyrelsen fatta beslut.

Foto: Henrik Nestor

Vimmerby2021-04-15 13:50

Så motiverar räddningschefen Jörgen Svensson det förslag han presenterade för en bred politisk samling i Vimmerby på onsdagskvällen och som Dagens Vimmerby var först att rapportera om.

– Vi har kommit fram till att ledningscentralen i Jönköping är det mest förmånliga för invånarna i Vimmerby, säger han.

På tisdag ska kommunstyrelsen ta beslut om förslaget. I både Hultsfred och Västervik kommuner har politiska beslut redan tagits om att ansluta sig till ledningscentralen i Jönköping.

– Vi tycker det låter vettigt, och det här är ju något helt annat än att slå ihop räddningstjänstens blåljusverksamhet med ett annat län som  diskuterades för ett åar år sen. Nu handlar det om vakthavande befäl vid stora händelser och andra större perspektiv, säger Jacob Käll (C).

Alla räddningstjänster i landet ska vara anslutna till en systemledning med vakthavande befäl och vakthavande räddningschef dygnet runt från och med den 1 januari 2022.

– Ingen kommun kan på egen hand leva upp till lagkravet med en central, säger Jörgen Svensson.

Vimmerby, Hultsfred och Västerviks kommuner har avvaktat med att ansluta sig till den planerade ledningscentralen i Kalmar dit länets övriga nio kommuner söker sig.

Sen tanken på en central ihop med SOS i Växjö fallit bort har de tre räddningscheferna gått igenom alternativen Kalmar, Jönköping och Linköping.

– Jönköping är det billigaste alternativet och landar in på runt 13 kronor per år och kommuninvånare. Med våra tre kommuner får den centralen 800 000 invånare. Minst lika viktigt är att den är samlokaliserad med SOS -Alarm och där kan man samnyttja personal som kommunerna redan betalar för igenom sina avtal med SOS som larmar ut räddningstjänsterna. 

– En annan stor bit är att man där arbetar med hela hotskalan, trygghet, säkerhet, krisberedskap och civilt försvar, alltså inte bara bränder, trafikolyckor, drunkning eller skogsbränder. Det gör att vi får ut mest för pengarna i Jönköping, säger Jörgen Svensson.

Han betonar att förslaget inte innebär att Vimmerby slutar samarbeta inom Kalmar län.

– Vi har skrivit ett nytt samverkans avtal inom Kalmar län för åren 2021-2025, säger han.

Samtidigt ökar också samarbetet mellan de tre kommunerna.

– Vi ska stötta varandra med befäl och ledning vid större insatser eller om fler insatser inträffar samtidigt.

Räddningschefen i Vimmerby, Jörgen Svensson, t.v. ser klart fler fördelar med Jönköping än övriga alternativ. "En farhåga kan vara att det är ett stort geografikst område, men fördelarna överväger det". T.h brandmästare Ola Ståhlgren.
Räddningschefen i Vimmerby, Jörgen Svensson, t.v. ser klart fler fördelar med Jönköping än övriga alternativ. "En farhåga kan vara att det är ett stort geografikst område, men fördelarna överväger det". T.h brandmästare Ola Ståhlgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!