Klass 1, 2, och 3–varningar för vädret försvinner

Klass 1-, 2- och 3-varningar för oväder försvinner. Istället kommer ett nytt system där också Vimmerby kommun för en roll som en aktör.

 Kommunerna får en aktiv roll när det nya varningssystemet införs och ska rapportera vilka konsekvenser ett förväntat väder kan ge lokalt. Bilden är från ett snöoväder i Vimmerby i februari 2018.

Kommunerna får en aktiv roll när det nya varningssystemet införs och ska rapportera vilka konsekvenser ett förväntat väder kan ge lokalt. Bilden är från ett snöoväder i Vimmerby i februari 2018.

Foto: Arkiv / Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-10-25 11:00

– Kommunerna blir superviktiga. Det är ju där vädret så att säga landar. De ska i första hand komma in med en beskrivning av hur ett visst väder kan påverka i just den kommunen vid just det tillfället. Det ska sen ingå i SMHI:s beslutsunderlag för vädervarningar, säger Fredrik Nygren krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen Kalmar län.

– Det finns ofta en väldigt bra kunskap i kommunerna för hur olika väder slår lokalt, säger han.

undefined
Här är SMHI:s nya varningssytem för oväder. Det träder i kraft runt lunchtid på tisdagen och ersätter de tidigare nivåerna med klass 1, 2 och 3-varningar.

Runt lunchtid på tisdagen är det gul, orange och röd varning som gäller för olika oväder. 

– Det är dags för lite mer relevanta vädervarningar, ibland känns det som att det blir lite som att ropa på vargen. Nu blir det större hänsyn till de konsekvenser ett visst väder kan få inom ett visst område.  Det är stor skillnad på följderna av 20 centimeter snö om det faller i fjällen eller i en större stad, säger Fredrik Nygren.

Han ser inte att det nya systemet kommer innebär mer lokala varningar.

– Nja, det får väl i och för sig tiden utvisa, men det finns inga såna signaler från SMHI att det skulle kunna vara gult i ena delen av en kommun och rött i en annan.

Om både kommunerna och länsstyrelsen ska lämna underlag till varningsbesluten, innebär det att det tar längre tid?

– Egentligen inte. Om det är ett snabbt förlopp, som till exempel vid åska och skyfall fattar SMHI beslut om vilken varning som ska gälla, sen kan man justera efter hand. Andra vädertyper som storm och även snö har man ofta bra framförrhållning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!