Stadshotellet satsar på ny fasad och veranda

Efter en rekordsommar inleder Vimmerby Stadshotell hösten med byggställningar och planering för renovering. Till sommaren 2025 kommer Stadshotellet ha en ny fasad och uppgraderad veranda.

Vimmerby Stadshotell har börjat renoveringen av fasaden som beräknas vara klart till sommaren 2025.

Vimmerby Stadshotell har börjat renoveringen av fasaden som beräknas vara klart till sommaren 2025.

Foto: Johannes Widergren, Annie Hogner

Vimmerby2024-08-12 18:00

Knappt ett år efter invigningen av det nya spat är hantverkare tillbaka på Vimmerby Stadshotell. Denna gång för att rusta upp utsidan.

– Nu när insidan har blivit så fin är det dags för renovering av fasad, tak och fönster. Det ska vara klart till sommaren 2025, säger Martina Andersson, hotellchef på Stadshotellet.

undefined
"Man kan se att fasaden vittrar sönder", säger Martina Andersson, hotellchef på Vimmerby Stadshotell.
undefined
Byggställningar monteras för att påbörja fasadbytet på baksidan av Stadshotellet.

Även verandan ska uppdateras, hur då?

– Den kommer troligtvis inge samma känsla som hotellets insida, att det finns olika rum. Någon avskild del som känns mer privat att ta ett par glas i, men även en större yta där flera sällskap kan umgås. Drömmen hade varit ett orangeri men eftersom byggnaden är K-märkt kan vi inte bygga hur som helst, säger Martina Andersson.

Att en byggnad är K-märkt innebär att renovering endast får ske så länge det inte minskar det kulturhistoriska värdet. Märkningen påverkar även bytet av fasaden, i synnerhet beslut om Stadshotellets färg.

– Från början var byggnaden dovt beige, den rosa färgen tror vi kom runt 1960- eller 70-talet, säger Martina Andersson.

I dialog med länsstyrelsen har Stadshotellet tagit beslut om fasadens kulörta framtid.

– Stadshotellet är den rosa byggnaden i stan, det är vårt signum. Jag tror och hoppas att Vimmerby uppskattar att den rosa färgen blir kvar, säger Martina Andersson.

undefined
Efter uppdateringen kommer verandan förhoppningsvis inge samma känsla som hotellets insida, säger Martina Andersson.

Hur kommer renoveringen att påverka gästerna? 

– Vissa rum stängs av för att gästerna ska slippa ha hantverkare precis utanför fönstret. Vi för dialog med våra gäster, från tidigare renoveringar är de flesta positivt inställda.

Vad kommer prislappen att landa på när allt är klart?

– Den exakta summan kommer jag hålla på, men det är några miljoner. 

Med nästan hela sommaren bakom sig summerar Martina Andersson säsongen som en av de bästa.

– Vi har slagit alla rekord. Allt från antal besökare på hotellet och i restaurangen, och även ekonomiskt. Jag är så imponerad av personalen som verkligen har levererat värdskap, säger hon.

Stadshotellet samarbetar med flera aktörer för att Vimmerby ska bli en destination att besöka året runt. Hotellets snart ettåriga spa spelar en viktig roll för att uppfylla visionen. I början av augusti i år fick Stadshotellet utmärkelse för det bästa spat i Kalmar län av EU Business News och Scandinavian Business Awards 2024.

– Utmärkelsen baseras på omdömen från gäster, snarare än antal röster. Det är så klart jättekul och visar att vi är på rätt väg, säger Martina Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!