Här är statusen på skidspåren i Vimmerby kommun

Snö och vinter innebär längdskidåkning för många. Vill man inte bara se andra åka på TV utan ge sig ut själv i spåret, har vi kollat statusen på skidspåren i Vimmerby kommun.

Bengt Roos har börjat packa snön på området runt Ulfveskog och hoppas få till lite åkbara spår till helgen.

Bengt Roos har börjat packa snön på området runt Ulfveskog och hoppas få till lite åkbara spår till helgen.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-01-10 20:00

På senare år har vi fått vänja oss vid snöfattiga vintrar som gjort att det knappt har blivit aktuellt med några skidspår. Veckans snöfall har lockat många att plocka fram skidorna och se sig om efter åkbara spår. I torsdags kväll gav sig Oscar Blom och Lisette Karlsson ut på premiärturen för säsongen på Ceosvallen i Vimmerby.

– Vi kollade spåren vid VOK först, men konstaterade att de fortfarande används av motionärer att gå och springa på så det var inte åkbart före där. Därför provade vi på Ceosvallen istället där någon kört ett varv med traktor och packat snön och fått till ett hyfsat åkbart spår. Det är skönt att få komma ut och få några kilometer i benen, sa Oscar Blom.

Det är Vimmerby kommun som har hand om spårningen för skidåkning på Ceosvallen och på området vid VOK. Fritidssamordnare Anton Palmér avvaktar dock med besked om kommunen kommer att anlägga några skidspår i vinter.

– Vi har stämt av med andra kommuner i länet för att få lite tips och råd och se till att vi tänker någorlunda lika kring sådana här frågor. Dessutom behöver krisledningsnämnden ta ställning till om både skidspår och eventuellt uppspolade isbanor på orten kan genomföras ur smittskyddssynpunkt, säger Anton Palmér.

– Vi har fått frågan och ska ta upp den i krisledningsnämnden på måndag, säger Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll.

Entusiaster på andra orter i Vimmerby kommun har dock redan kommit igång och hoppas ha åkbara spår även om väderläget ställer till det en del.

– Vi har spårat en slinga på fem kilometer vid Tobo golfbana. Det är kul för förra vintern blev det aldrig aktuellt, säger Inge Ekström på Storebro Sport Club.

Hur ser du på smittsäkerheten på området?

– Det finns stora ytor att sprida ut sig på, men det blir ju inte aktuellt med tävlingar i år.

Bengt Roos är eldsjäl inom Södra Vi IF:s skidsektion och har under veckan packat snön som kommit på området runt Ulfveskog.

– Vi har fått lite mindre snö här och den smälter lite väl fort i och med att det inte finns någon tjäle i marken som hjälper till. Jag hoppas att det ska finnas lite åkbara spår inom kort, säger han.

I Gullringen är det Joakim Karlsson som sköter spårningen i anslutning till golfbanan.

– Jag kommer spåra utan att packa snön och hoppas att det fryser på i helgen så att de blir åkbara då, säger han.

Oscar Blom och Lisette Karlsson tog en efterlängtad premiärtur på ceosvallen i torsdags kväll.
Oscar Blom och Lisette Karlsson tog en efterlängtad premiärtur på ceosvallen i torsdags kväll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!