Guide: Här kan du följa Kåsan runt Vimmerby i helgen

Kärr. Mossar och surhålor. Branta steniga skogsstigar. Det är där helgens stora folkfest utspelar sig när runt 30 000 personer ger sig ut i skogarna runt Vimmerby för att följa kraftprovet Novemberkåsan. Vimmerby Tidning ger dig här de fyra specialsträckorna med bästa publikplatserna.

"Borghults mosse" är en beryktad passage för åkarna. Det är också en mycket populär publikplats där tusentals åskådare brukar samlas. Bilden är från senaste "Kåsan" i Vimmerby 2018.

"Borghults mosse" är en beryktad passage för åkarna. Det är också en mycket populär publikplats där tusentals åskådare brukar samlas. Bilden är från senaste "Kåsan" i Vimmerby 2018.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2023-11-16 07:00

På torsdagsmorgonen blev årets bana officiell. Den består av fyra specialsträckor där den kortaste är åtta kilometer och den längsta 26 kilometer. 

Första sträckan startar vid Nossen och går vidare ut till Borghult och sen tillbaka in mot stan, förbi sjön Nyen, runt Höredstahult via Borg, förbi Ryttargården och till sträckmålet vid ishallen. 

– Det blir en bra sträcka, den är lite omgjord mot tidigare år. Nu kan Vimmerbyborna gå ut till delar av sträckan för att titta om man vill, säger tävlingsledaren Fredrik Johansson. 

Redan på första sträckan finns den beryktade "Borghults mosse", en av de mest krävande passagerna och en av de populäraste publikplatserna på hela Kåsan. Den ska förarna ta sig igenom fyra gånger, två gånger under dagsetappen och två gånger under nattetappen. I Borghult finns bra med P-platser och annan publikservice som korv och fika.

• Andra sträckan är den kortaste specialsträckan med både start och mål vid jaktskytteklubbens lerduvebana. Bara efter ett hundratal meter väntar en "lurig mosse" enligt arrangören. Sträckan slingrar sig sen vidare genom kuperad och stenig skogsterräng mellan Korka Damm och Ulvebergsvägen.

Tredje sträckan startar vid Gnagaredalen och går genom Västra skogen, nära Ulveberg och ner mot Gråssfall för att fortsätta slingra sig genom skogen fram mot grustäkten i närheten av Eksjötorp och tillbaka till Gnagaredalen. Enligt beskrivningen påminner den till stor del om sträcka två med mycket sten och skog. Den här sträckan är dock klart längre än tvåan och innehåller också många riktigt bra ställen för publiken.

• Fjärde sträckan börjar vid Norra Rumhult en knapp halvmil utanför Vimmerby och inleds med steniga backar och sen ett par mindre blöthål. Närmare Norrhult blir det djupa traktorspår att ta sig igenom. Därefter viker banan upp i kuperad terräng och går över Djupdalsberget norr om sjön Snesaren för att så småningom nå sträckmålet nära Snokebo. Också här har åskådarna möjlighet att förse sig med fika, korv och annat som behövs när man är ute på Kåsan i kanske 15-20 timmar.

undefined
Fredrik Johansson, Vimmerby MS, är tävlingsledare för Novemberkåsan den här gången också. Han räknar med runt 30 000 åskådare utemed banan som består av fyra specialsträckor som körs flera gånger. Sammanlagt blir det 14 sträckor för de som klarar kraftprovet.

Enligt Fredrik Johansson beräknas runt 30 000 personer följa tävlingen från första start vid halv nio-tiden på lördagen till de sista tappra förarna tagit sig i mål runt 20 timmar senare, vid sex-tiden på söndagen.

– Det kommer folk från en stor del av landet, och då ligger Vimmerby ligger bra till geografiskt. Vi har också ett bra startfält, det lockar också, säger han.

Vad är det då som lockar så mycket folk till kärrmarker långt ut i skogen mitt i blöta kalla novembermörkret? 

– De vill se det här skitiga kraftprovet. Det liknar inget annat och det är verkligen en folkfest. Folk grillar korv och eldar och en del har tält med sig som de sitter i utmed sträckorna och det ordnas event av olika slag på många ställen. Det kan vara engagerade markägare eller föreningar som exempelvis Djursdala SK eller Ryttarföreningen, säger Fredrik Johansson.

Regniga oktober gör det extra blött och sankt i år.

– Publiken får räkna med att bli mer skitig än vanligt.

Många åskådare är förstås rutinerade, men vad ska den ovane besökaren tänka på? Tävlingsledaren Fredrik Johansson ger några viktiga råd:

– Stövlar. Varma kläder. Ombyte. Ryggsäck med Bullens pilsnerkorv är bra tillbehör.

Starttider på sträckorna

• SS1: Kl 08.40, 12.30, 16.40, 20.30 och 00.25.
SS2: Kl 09.50, 17.50 och 21.40.
SS3: Kl 10.10, 18.10 och 22.05.
• SS4: Kl 11.20, 19.25 och 23.15.
 OBS: Starttiderna är ungefärliga och kan variera efter väderlek och andra förhållanden.

(Källa: VMS)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!