Här är vanligaste drogen bland unga i Vimmerby just nu

Vimmerby kommun har kommit en bra bit på vägen när det gäller hanteringen av ungdomars hantering av alkohol och tobak. Statistiken visar att alkoholkonsumtionen har minskat men kommunens ansvariga är medvetna om att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

Ungsdoms-och ANDTS-samordnaren Anja Persson och fritidsledaren Daniel Johansson är verksamma vid Fabriken i Vimmerby.

Ungsdoms-och ANDTS-samordnaren Anja Persson och fritidsledaren Daniel Johansson är verksamma vid Fabriken i Vimmerby.

Foto: Markus Danielsson

Vimmerby2022-06-05 16:00

Anja Persson har arbetat som Ungdoms och ANDTS-samordnare i Vimmerby kommun i åtta år. Hon tycker att problemen med alkohol, tobak och droger bland ungdomar upp till 18 år har minskat. Bland annat upplever hon att föräldrarna tar ett ökat ansvar.

– Som förälder är det väldigt viktigt att vara tydlig och restriktiv när man pratar om alkohol med sina barn. Det är ju givetvis också viktigt att inte köpa ut. Där känns det som att fler föräldrar bidrar till det minskade användandet.

I Vimmerby kommun tar man egna grepp för att minska konsumtionen av alkohol och tobak bland de unga. Ett exempel är den resa till Liseberg som äger rum vid skolavslutningen.

– 200 ungdomar från högstadiet åker med. Vi vill visa ungdomarna att det finns roligare saker att göra än att hålla på med alkohol och tobak.

undefined
Ungdoms-och ANDTS-samordnaren Anja Persson och fritidsledaren Daniel Johansson framför ungdomsgården Fabriken i Vimmerby.

Resan till Göteborg har även en annan viktig funktion.

– Skolavslutningen är en så kallad riskkväll, vilket innebär en ökad risk för att ungdomar kommer i kontakt med alkohol och tobak för första gången.

Anja Persson säger att kommunens och polisens förebyggande arbete i huvudsak riktar in sig på alkohol och tobak.

– Alkohol och tobak är väldigt ofta inkörsporten till de tyngre drogerna. Det är ytterst få som börjar med narkotika direkt.

En låg andel ungdomar har redan provat narkotika, enligt Anja Persson.

Vilken är den vanligaste drogen bland unga i Vimmerby?

– Den drog som förekommer främst bland de få ungdomar som använt narkotika, är cannabis.

Är ni nöjda med hur de här problemen hanteras?

– Det är klart att vi skulle kunna göra ännu mer, men det är ju en resursfråga.

Persson nämner även den påverkan som så kallade influensers har på unga via sociala medier.

– Det finns en fara i att influensers kanske gör reklam för alkohol. Samtidigt finns det ju även goda exempel där influensers tar tydlig ställning mot alkohol och droger.

En undersökning från 2021 visar att andelen gymnasieelever i årskurs 2 från Vimmerby gymnasium som hade druckit alkohol det senaste året har minskat med 17 procent sedan 2015. Den siffran är enligt undersökningen den lägsta någonsin. Även frekvensen av drickandet hade minskat under den senaste tioårsperioden.

* ANDTS står för Alkohol, Narkotika, Droger, Tobak, Spel.

Liseberg. Foto: Scanpix
Liseberg. Foto: Scanpix
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!