Här är vanligaste skuldbördan bland Vimmerbybor

SMS-lån och andra snabblån är en vanlig skuldbörda hos de kommuninvånare som får hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivning för att ta sig ur en trasslig ekonomisk situation.

Låga inkomster är en anledning till att Vimmerbyborna hamnar i ekonomisk knipa. Det säger Anne-Marie Brushane, budget- och skuldrådgivare på Vimmerby kommun.

Låga inkomster är en anledning till att Vimmerbyborna hamnar i ekonomisk knipa. Det säger Anne-Marie Brushane, budget- och skuldrådgivare på Vimmerby kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vimmerby2021-01-28 06:00

Det säger Anne-Marie Brushane som jobbar med de frågorna sen många år. Hon konstaterar också att antalet personer som fått skuldsanering beviljat har ökat.

–  I fjol blev det totalt 54 såna ärenden, det är klart fler än året innan, säger hon.

Sammanlagt har enheten jobbat med 130 ärenden i Vimmerby under 2020. Det är 26 fler än året före och långt ifrån alla de 413 som har skulder hos Kronofogden.

– Det är inte alla som ens vet att vi finns eller vad vi kan bistå med. Nu har vi en samverkansgrupp på gång och en temadag så snart pandemin tillåter för att synas mer och nå fler, säger hon.

De två vanligaste åldernsgrupperna som får skuldrådgivning är personer mellan 35 och 44 år och mellan 55 och 64 år. 

–  De har i snitt skulder på 427 000, var tredje av dem har mer än en halv miljon i skulder. De flesta har låga inkomster och vi ser också koppling till låga pensioner, sjukpenning och att fler blir utförsäkrade, säger Anne-Marie Brushane.

Vad kommer skulderna av?

– SMS-lån och andra snabblån. Konsumtion och näthandel. Sjukvårdskostnader. Kommunikationsskulder, alltså telefon- och It-abonnemang och sånt. Det är fordonskulder och spelskulder bland annat.

Vimmerby kommuns praxis är att väntetiden för ett nytt ärende ska vara max tre veckor.

– Nu har vi minskat det ytterligare och klarar ofta med bara en vecka.

Totalt arbetar 0,8 tjänst med skuldrådgivning på kommunen.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!