Här är Vimmerbyprofilernas bästa julkalendrar

På torsdagen sänds första avsnittet av SVT:s julkalender och därmed skjuts också, för många, det inofficiella startskottet för julen. Vimmerby Tidning har undersökt vilken kalender som några av stans profiler håller allra högst.

Frida Sethsson har Mysteriet på Greveholm från 1996 som favoritjulkalender. "Speciellt de här spökena är ju coola", säger hon.

Frida Sethsson har Mysteriet på Greveholm från 1996 som favoritjulkalender. "Speciellt de här spökena är ju coola", säger hon.

Foto: Torbjörn Allvin

Vimmerby2022-11-30 18:00

Ända sedan 1960 har Sverige bänkat sig framför den tevesända julkalendern. Debatten om vilken kalender som egentligen är bäst, mest spännande, mest julig eller roligast är en lika het potatis som den som Sunes lillebror Håkan ville ha på julbordet år 1991. 

Årets kalender heter "Kronprinsen som försvann" och handlar om en prins på flykt och en fattig flicka som blir hans räddning. 

Frida Sethsson, bowlingprofil och KMA-chef på BoKlok i Gullringen, ger ett snabbt och självklart svar på frågan om vilken kalender som är hennes favorit.

– Det är Mysteriet på Greveholm, orginalet från 1996. Den är på lagom nivå, kul och skådespelarna gör det väldigt bra. Speciellt spökena är ju coola, säger hon.

Kommer du att följa årets kalender? 

– Jag har två barn, så det kommer jag göra. Sen kanske barnen, i alla fall den lilla, tycker att det är viktigare med chokladkalendern.

undefined
Floristen Klara Kågefors, född 1994, håller 2002 års kalender Dieselråttor och sjömansmöss högt. "Det var en härlig fantasivärld", säger hon.

28-åriga Klara Kågefors på Fiore Floristdesign lyfter fram kalendern från 2002, som utspelar sig i maskinrummet ombord på ett fartyg.

– Dieselråttor och sjömansmöss tyckte jag om! Den var lite fängslande och magisk på något sätt, en härlig fantasivärld, säger hon.

undefined
Anna Pettersson på Stuneks var 6 år gammal när Mysteriet på Greveholm sändes 1996. "Det var så spännande med spökena och allting", säger hon.

Anna Pettersson, född 1990, på butiken Stuneks beskriver även hon sin favoritkalender som "magisk."

– Det är ju Greveholm, det var så spännande med spökena. Jag har velat se om den nu men är rädd att förstöra den, säger hon.

Vad tror du om årets kalender? 

– Den låter spännande! Jag har barn så det blir väl att man följer den.

undefined
Anne-Marie Kahnlund Hällmar på Kahnli kläder gillade Teskedsgumman när den sändes för första gången år 1967. "Den var verkligen bra", säger hon.

Anne-Marie Kahnlund Hällmar, som äger Kahnli kläder, är född 1955 och hon minns kalendern Tomtefamiljen i Storskogen från 1962. Det är dock en annan klassiker som smäller högre.

– Teskedsgumman! Den var verkligen bra, hon blev ju liten som en tesked, säger Anne-Marie Kahnlund Hällmar.

undefined
Julkalendern Stjärnhuset, från 1981, gjorde avtryck hos Joacim Johansson, Vd på Astrid Lindgrens värld. "Det handlade om stjärnbilder, Orion och Karlavagnen och allting", säger han.

Astrid Lindgrens Världs vd Joacim Johansson minns också Teskedsgumman (reprisen från 1976) från barndomen men lyfter fram en annan kalender som favorit, Stjärnhuset från 1981. 

– Det handlade om stjärnbilder, Orion och Karlavagnen och allting, det gjorde avtryck hos mig, säger han.

undefined
Nathalie Johanssons favoritjulkalender är Sunes jul från 1991. "Det är en klassiker och den är väldigt rolig", säger hon.

På fotbollsplanen är Vimmerby IF-spelaren Nathalie Johansson en pålitlig målskytt och när det kommer till julkalendrar står den från 1991 överst på listan.

– Min favorit måste vara Sunes jul. Det är en klassiker som är väldigt rolig, säger hon.

Minnesvärda julkalendrar

När julkalendrarna i SVT fyllde 60 år, år 2020, lät man allmänheten rösta för att sedan kora "Den mest minnesvärda julkalendern genom tiderna. 

På första plats hamnade Mysteriet på Greveholm (1996) och hack i häl kom Sunes jul (1991) på andra plats och Trolltider (1979) på tredje plats.

Källa: SVT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!