Här är yrkena med störst risk att bli sjuk i covid-19

Yrkesgrupper som arbetar nära människor har större risk att bli sjuka i covid-19. Pastorer, fritidsledare och sportutövare är några yrkesgrupper där man sett en ökad risk.

Trafiklärare och instruktörer är en yrkesgrupp som löper en högre risk att insjukna och kräva sjukhusvård för covid-19.

Trafiklärare och instruktörer är en yrkesgrupp som löper en högre risk att insjukna och kräva sjukhusvård för covid-19.

Foto: Claus Gertsen /TT

Vimmerby2021-03-28 16:00

Det visar en ny studie från Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM). Studien visar att risken att bli inlagd med covid-19 var starkt relaterat till hur nära man arbetar andra människor, även hur ofta man utsätts för andras sjukdomar och smitta.

– Den var extra hög om man var utsatt för bägge faktorerna; alltså om man både arbetar nära andra människor och ofta utsätts för andras sjukdomar och smitta. Sen finns det andra studier som har visat att ventilationen också har betydelse, men det har inte vi kunnat undersöka, säger Maria Albin, verksamhetschef på CAMM.

Studien visade att det finns en ökad risk för personer med olika vårdyrken och personer inom transportyrken att insjukna, något som studier i andra länder också visat på. Hon berättar om andra yrkesgrupper som visat en hög risk i studien.

– Trafiklärarna stack ut, det har jag inte sett någon annanstans. Men man kan tänka sig att det är samma sak – att man finns i fordonet tillsammans med någon annan och under en längre tid, och det är inte så stor luftvolym. Vi såg också en ökar risk bland behandlingsassistenter, pastorer, fritidsledare och sportutövare.

Maria Albin tycker den viktigaste upptäckten är att risken inte tycks ha förändrats under pandemin – trots att åtgärderna för smittspridningen bör ha förändrats.

– När vi tittade på olika delar av 2020, så var det lika stor överrisk förknippat med det här att vara nära andra människor eller utsättas för andras sjukdomar och smitta i början på pandemin som på senhösten, och det hade vi kanske inte väntat oss, säger hon.

– I början på året så var det en ny smitta och det var brist på skyddsutrustning och då tänker man att sen när tiden går så ska man lyckas bemästra det. Att risken som hänger samman med att vara nära andra människor ska minska genom åtgärderna som man vidtagit och det kunde vi inte se.

Studien har genomförts genom att man tittat på de drygt 3000 personer som vårdats på sjukhus för covid-19 i Region Stockholm, under perioden första mars till sista november år 2020. För att inte få missvisande resultat av studien valde man att titta på de som lagts in på sjukhus och inte alla som fått ett positivt provsvar, då det under vissa perioder var lättare för vårdpersonal att testa sig än för andra. Samt att benägenheten att testa sig kan skilja sig mellan olika yrkesgrupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!