Här bakar de 5 000 semlor – idag

En vanlig dag bakas 400-600 semlor på Vibako i Vimmerby. Men fettisdagen håller sitt gräddiga grepp om våra fikavanor – så då får man öka farten till uppemot 5 000. ”Det finns de som håller sig till fettisdagen, hur de nu klarar det”, säger Herluf Neessen.

Naser Qmega jobbar på Vibako och har inga problem att klämma i sig några stycken – varje dag.

Naser Qmega jobbar på Vibako och har inga problem att klämma i sig några stycken – varje dag.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-03-05 06:00

En luftig bulle med några stänk kardeumma, god mandelmassa och äkta grädde. Knepigare än så behöver det inte vara att få till en god semla, hävdar Herluf Neessen, som driver Vibako i Vimmerby och har drygt 50 års erfarenhet i bageribranschen.

– Nymodigheter som Nutella och annat, nja, en bra semla är gott nog, säger han.

Semmelsäsongen tog fart strax efter nyår och produktionen har legat stadigt sedan dess för att successivt accelerera och fullkomligt explodera den där tisdagen, som tillsammans med fläsksöndag och blå måndag inleder den längre fasteperioden av katolskt ursprung. I våra dagar är det inte många som firar vare sig fläskiga söndagar eller blå måndagar, desto mer äts det bullar med grädde, mandelmassa och florsocker.

– Det godaste som finns, säger Naser Qmega, på Vibako, som är så till den milda grad förtjust i semlor att han förr kunde klämma i sig uppemot tio stycken – om dagen.

– Men det är inte bra för magen, så det har min fru satt stopp för.

Efter fettisdagen planar konsumtionen sakta ut för att i princip upphöra till påsk.

Att tjuvstartandet av ätandet av semlor provocerar somliga är inget att som Herluf Neessen fäster någon större vikt vid.

– Det är gott, så varför inte njuta när det finns. Men det är lite konstigt med just semlor. I januari-februari är det inte många som köper med sig ett par bakelser till kaffet, det är lyx. Men semlor, det är något helt annat. Det unnar man sig.

Fettisdagen

Fettisdagen firas tisdagen efter fastlagssöndagen, som är den dag som inleder fastlagen. Dagen infaller följande datum de närmaste åren: 5 mars 2019, 25 februari 2020, 16 februari 2021, 1 mars 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om