Kurserna och utbildningarna vid Vimmerby Folkhögskola är attraktiva och har ofta väldigt många sökande. Men långt ifrån alla antagna tackar ja till sin plats. Ett fenomen som blir allt vanligare, enligt rektor Susanne Lindvall.
– Söktrycket är gott, men alla kommer inte i slutändan. Jag tror att det beror på att det finns så många utbildningar att välja på idag. Många söker flera utbildningar samtidigt och bestämmer sig sent. Förr var söktrycket en bra mätare för oss men nu vet vi inte förrän den veckan vi kör igång hur det egentligen ser ut.
Trots färre deltagare på vissa kurser är det inte aktuellt att ställa in utbildningar.
– Det är för sent att ställa in när terminen redan har börjat. Allmän kurs är dessutom lagstadgad, man får inte bedriva folkhögskola utan den, förklarar Susanne Lindvall.
Vimmerby Folkhögskola erbjuder totalt sex olika yrkesutbildningar, varav fyra eftergymnasiala och två på gymnasienivå. Dessutom erbjuds allmän kurs för att grund- och gymnasieskolan. Skolan erbjuder också flera kurser på distans.
Inför det här läsåret är det inga nyheter i utbudet. Skolan har startat en hel del nya kurser under de senaste åren och nu handlar det om att förvalta det som finns.
En av de nyare utbildningarna är fastighetsskötarutbildningen som hade premiär i januari 2021.
– Det är en väldigt bred utbildning med goda möjligheter till jobb efteråt. Söktrycket kunde varit bättre till den utbildningen men vi vet också att det tar ett tag innan nya utbildningar blir etablerade, säger Susanne Lindvall.
Musikallinjen samt Musikal - Produktion är också relativt nya i utbudet liksom allmänna kursen på distans.
– Allmän kurs på distans har väldigt många sökande och i dagsläget är det ett 20-tal deltagare runt om i landet. Vi lärde oss mycket under pandemin, innan dess trodde jag aldrig vi skulle starta en allmän kurs på distans. Men i och med den nu ger vi ytterligare en grupp människor chansen att kunna läsa in sin behörighet på folkhögskola.
Livet på folkhögskolan innebär en stor gemenskap mellan personal och studerande.
– Det är en annorlunda utbildningsform där man får vara den man är. Vi har en hög lärartäthet och det finns alltid personal tillgänglig. Det blir väldigt nära relationer här, man lär känna varandra. Lite som en stor och brokig familj faktiskt, säger Susanne Lindvall.