Här byggs borg för riktiga rövare

Tidspress. En hård vinter. Ett skepp som inte alls kommer lastat när det ska. Och ett helt nytt byggprojekt som inte liknar något någon tidigare gjort. - Med tanke på de utmaningar vi haft är det helt otroligt att vi ligger helt i fas med tidsplanen, säger Nicholas Lindström, projektledare för nya Ronjamiljön som byggs i Astrid Lindgrens Värld.

Vd Mikael Ahlerup och projektledare Nicholas Lindström ser Mattisborgen ta form i den nya Ronjamiljön. Och nej, så här ska den inte se ut. Borgen ska kläs in i sten, som skeppas från USA.

Vd Mikael Ahlerup och projektledare Nicholas Lindström ser Mattisborgen ta form i den nya Ronjamiljön. Och nej, så här ska den inte se ut. Borgen ska kläs in i sten, som skeppas från USA.

Foto:

Vimmerby2011-04-09 04:05


Specialister från Tyskland, erkänt bäst på att skapa "levande" berg av betong, lokala hantverkare, byggjobbare, anläggare - alla har fullt upp för att barnen ska få en sommar med rövare och rumpnissar.
Byggarbetsplatsen i Astrid Lindgrens Värld, där den nya Ronjamiljön ska invigas den 18 juni, är inte som andra. Här handlar det om att skapa något som är en saga, fast nästan på riktigt. Å ena sidan armeringsjärn, betong och stålkonstruktioner, å andra Helvetesgap och Björngrotta, Vargklämma och Glupafall.

Engagemang
Vd Mikael Ahlerup och projektledare Nicholas Lindström ser det som en ynnest att ha ett jobb där de är en del i att skapa något för barnen.
- Ibland slås man av hur fantastiskt det är och att faktiskt hundratusentals barn kommer att ha en otrolig glädje av den här miljön. Dessutom är det så imponerande att se vilket jobb huvudentreprenören Peab och alla andra involverade företag gör - det är över all förväntan. Inte bara jobbet i sig, utan också inställningen, engagemanget och attityden.
Björngrottan, Vargklämman och Glupafallet har tagit form och det underjordiska tunnelsystemet under miljön ger en hint om att Ronjaprojektet, lagom till 30-årsfirandet av Astrid Lindgrens sista stora berättelse, är stort.

Finare blir det
Med en beräknad kostnad på 50 miljoner blir det den hittills största satsningen på en sagomiljö i parkens historia. Huvudägaren Saltkråkan AB gör ett kapitaltillskott på 30 miljoner kronor. Om man lyckas hålla budget återstår att se.
- Man kan säga att kostnaderna för projektet är levande och flytande. Vid senaste avstämningen låg vi ett par miljoner över, därmed inte sagt att det blir så i slutändan, säger Mikael Ahlerup.
Själva Mattisborgen ståtar mitt på byggplatsen och något av den syns när man passerar längs vägen utanför parken.
- Men när folk frågar mig, lite skeptiskt, "ska det verkligen se ut så där?" måste jag förstås svara nej. Det här är bara stommen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om