Knepiga trafikregler? Polisen Gabriella reder ut

Vad gäller egentligen vid vänstersvängar? Får man korsa en heldragen linje när man kör om en a-traktor på riksvägen? Vimmerby Tidning tar hjälp av Gabriella Bodger, gruppchef för polisens ingripandeverksamhet i Vimmerby för att reda ut några kluriga trafiksituationer.

"Vi skriver allra flest böter för hastighetsöverträdelser." berättar Gabriella Bodger, gruppchef för ingripandeverksamheten på Polisen i Vimmerby.

"Vi skriver allra flest böter för hastighetsöverträdelser." berättar Gabriella Bodger, gruppchef för ingripandeverksamheten på Polisen i Vimmerby.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-11-14 18:00

– Trafiken är viktig, det tycker både vi och medborgarna, berättar Gabriella Bodger, när Vimmerby Tidning träffar henne på hennes kontor i polishuset i Vimmerby.

Det finns en hel del att tänka på när man färdas på vägarna. Vad som gäller finns författat i trafikförordningen.

Vänstersvängar på både större och mindre vägar kan vara knepigt. Hur ska man tänka här?

– När det gäller vänstersvängar så står det i trafikförordningen att ”det får ske utan fara eller onödiga hinder, men då måste man också ha uppmärksamhet på trafiken bakom och körbanans mitt.” Man måste ligga placerad på rätt sätt. Det finns ingen regel som säger att det ska vara si eller så många bilar bakom utan det måste ske på ett säkert sätt, för om det orsakar en trafikolycka när du gör en vänstersväng då är det vållande till olyckan.

Enligt Bodger sker olyckor till följd av ouppmärksamma vänstersvängar emellanåt, både på större vägar och inne i gatutrafiken. När man svänger måste man signalera med blinkers.

Men när ska man blinka i rondeller?

– Man ska blinka sig ut från cirkulationsplatsen, men det är inte fel att blinka vänster om man ska det men då gäller det också att ligga rätt placerad i cirkulationsplatsen.

Att hålla avstånd i trafiken är viktigt och finns också reglerat i trafikförordningen där det står följande: "avståndet till framförvarande fordon ska anpassas så att det inte finns risk för påkörning om den saktar ner eller stannar. Man ska anpassa avståndet så att man underlättar andra trafikanters omkörningar.”.

Men finns det någon tumregel för vad som är ett bra avstånd?

– Man brukar prata om tresekundersregeln. Men jag tycker att det kan vara lite farligt att säga just tre sekunder, för det är så olika vad man har för reaktionsförmåga och så där. Men en tumregel är att ha åtminstone tre sekunder, sen kan man titta på de vita reflexstolparna så att man kanske har tre såna emellan, säger Bodger.

– Sen spelar det in hur vägbanan ser ut – är det halt ute så kanske inte tre sekunder räcker, där måste man ha lite fingertoppskänsla. 

En inte helt ovanlig syn på vägarna runtom Hultsfred och Vimmerby är a-traktorer, fordon som har en högst tillåten hastighet på 30 km/h. På vägar med högre hastigheter bildas det kö bakom a-traktorer fort.

Men vad gäller egentligen? Måste a-traktorn svänga av på p-fickor för att släppa förbi bilar?

– Jag grottade ner mig lite i trafikförordningen kring det och vi hittade ingenting om att a-traktorn är skyldiga att släppa förbi. Däremot är de skyldiga till att ligga till höger så att man underlättar för andra trafikanter.

Får man korsa en heldragen linje för att köra om en a-traktor?

– Nej, den enda gången man får köra över en heldragen linje är om man ska passera ett hinder eller liknande, annars ska man inte göra det. Det värsta tänkbara är att man orsakar en trafikolycka men om man inte gör det och vi ser det så kan man få en ordningsbot.

Sättet som en del utsmyckar sina bilar eller a-traktorer kan också dra på sig böter från ordningsmakten.

– Något som är ganska vanligt är att man har de här ”poppies” i rutan. Det är små lampor som luktar. De lyser i olika färger och man får ha dem, men då får de bara visa vitt eller gult framåt. Så har man någon annan färg kan man få en böter.

Solfilm på framrutor är också vanligt förekommande, men inte heller det är tillåtet eftersom det påverkar sikten.

– Jag personligen brukar se om man kan ta bort det istället för att ge en böter direkt. Sen finns det de som man får säga till många gånger och då kanske det bara hjälper med böter. 

Gabriella Bodger och kommunpolis Håkan Karlsson lyfter ett problem som emellanåt återkommer i trafiken. 

– Det förekommer då och då att vi stoppar gamla människor i trafiken och får förklara olämpligheten i att de kör bil. För många äldre människor är körkortet väldigt kärt och tycker det är jättejobbigt att bli av med det, men det händer att vi får ta körkortet ibland, säger Bodger.

– Det är ett bekymmer när de gamla inte med automatik blir kontrollerade. Har man väl fått sitt körkort så är det nästan bara vi i polisen som kan ta det ifrån dem. Man kunde önska att vid 80-årsålder så skulle det finnas en läkarkontroll med tanke på körkortsinnehavet, det borde vara rutin men så är det inte, säger Karlsson. 

"När vi har målade bilar så brukar folk sköta sig, men ligger man med en civil bil så märker man absolut mer trafikförseelser." säger Gabriella Bodger.
"När vi har målade bilar så brukar folk sköta sig, men ligger man med en civil bil så märker man absolut mer trafikförseelser." säger Gabriella Bodger.
Trafikregler

I Trafikförordningens kapitel tre så finns bestämmelser för trafik med fordon. Där regleras allt från fordonets plats på vägen, hastighet, korsande trafik, trafik i vägkorsning, möte och omkörning, vändning, backning, körfältsbyte, stannande och parkering till belysning och signaler och tecken. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!