"Har en hel värld i mitt begränsade synfält"

Doften från mammas akvarellpalett. Berömmet i high school. Monty Pythons surrealistiska animationer. Resorna ut i världen och insikten att humor kan vara ett fantastiskt bra sätt att både säga något - och att överleva på.
Kanske är det något av det som gjort Mike Haskett till den konstnär han är. En konstnär som ser mindre än de flesta av oss, men ändå mer.
- Jag brukar säga att jag har en hel värld i mitt begränsade synfält.

Foto:

Vimmerby2014-07-15 06:15


Det är mycket amerikan kvar i Mike Haskett. "Behåll skorna" är det första han säger när man kliver in hemma hos honom i Tuna. Han lämnade USA i mitten av 1970-talet, för att han var nyfiken på världen. Han förälskade sig i både kulturen och en svensk Lena i Berlin och nu har han bott här länge, men modersmålet ligger fortfarande nära på tungan.
Men mest kanske det är humorn och inställningen till livet, som visar att han är amerikan.
- Jag tycker det är typiskt amerikanskt, att inte ta så allvarligt på allt. Jag känner igen det när jag träffar andra amerikaner i min generation.
Som många före honom i släkten har han valt bosätta sig i annat land.
- Det är en lång linje av människor som lämnat sina länder i unga år. Morfar och mormor kom från Irland, det har också präglat mig.
När han var liten pojke i Washington var det självklart att vuxna var konstnärer. Hans mamma Pearl var framgångsrik akvarellmålare.
- Jag minns doften från akvarellpaletten, och när hon blandade ut färgen med honung för att få rätt konsistens. Jag trodde alla familjer hade akvarellpapper liggande i badkaret.
Han minns också resorna när mamma körde familjens gamla Buick för att köpa italienskt glas hos två konstnärer, glas som hon sedan klippte och använde i sin mosaik.
- Det var något fantastiskt att komma fram till det där huset vid flodmynningen. Friheten som konstnärsparet hade, det liv de levde, var något som verkligen inspirerade.

Men efter flitigt tecknande i high school kom en period när han trodde att han måste bli något annat, för att få en stadig inkomst.
- Jag tog en fil kand i filosofi och det gladde nog min far lite extra, som nog inte var särskilt förtjust i mina konstnärsdrömmar.
Pappa George var general i National Guard under Vietnamtiden. Konflikten och spänningarna under de här åren påverkade unge Mike.
- Jag insåg att jag verkligen måste tänka på vad jag ville göra. Det är så lätt att fastna i en nisch. Jag längtade till konsten och ville fortsätta med det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om