– För allmänheten så är grunden att det är fritt handredskapsfiske runt Sveriges kust och i de fem stora sjöarna; Vättern, Vänern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön, berättar Tobias Borger.
Men vad gäller för området kring Vimmerby, som varken är kustnära eller ligger i närheten av de fem stora sjöarna? Borger förklarar:
– I övrigt när det gäller sötvatten, allt vatten som till exempel finns i Vimmerby kommun, det kallas för enskilt vatten. Då är det någon person eller det kan även vara bolag eller kommun, som äger fiskerätten. Det normala är att fastighetsägaren också har fiskerätten.
Länsstyrelsen har inga egna register över vem som äger fiskerätten, utan det ligger hos Lantmäteriet.
När det är flera fastighetsägare är det inte helt ovanligt att man gått samman och skapat en ideell förening i form av fiskevårdsområden dit allmänheten kan åka och fiska genom att köpa fiskekort. För att fiska i sjöar och vattendrag där det inte säljs fiskekort så måste man alltid fråga fastighetsägaren först om lov.
Tobias Borger tror att folk generellt sett har ganska så dålig koll på vilka regler det finns för fiske. Han ger ett exempel på tjuvfiske:
– Det kanske mest kända exemplet är kräftfisket, att folk tjuvfiskar kräftor.
Han skickar med ett råd till den som är sugen på att fiska.
– Det bästa är att söka sig till lokala fiskvårdsområden som finns på fiskekartan.se eller till lokala sportfiskeklubbar som erbjuder fiske.