Nya ljusstakar och kära arveljusstakar. Alla med det gemensamt att de inte alls ville lysa upp mörkret när de plockades fram för adventstjänstgöring.
– Varje år är det någon som inte funkar, säger Birgitta Malmström, som ändå kunde lämna den årliga Tomteverkstaden på Vimmerby Energi och Miljö med en julprydnad som kickats igång.
Carolina Edgren, David Landberg och Christer Sjöstedt utgjorde eftermiddagsteamet innan det var dags för kvällspasset att ta vid. Allt fler upptäcker den årliga gratistjänsten och strax efter lunchtid hade ljusfixarna redan fått in omkring 75 ljusstakar av varierande utmaningsgrad.
– De som är lite knepigare får de lämna här, så ringer vi upp och ger besked om hur det gått. Vi vill ge det här till kommunens medborgare och vi ser ju att det är uppskattat, säger Christer Sjöstedt.
Vad är det vanligaste problemet?
– Att de inte lyser, säger Carolina Edgren, med ett brett leende.
Många hade med sig ljusstakar som varit med länge, både från 40-, 50- och 60-talet.
– De håller ofta längre. Ett problem är att man ofta förvarar sina ljusstakar på en kall vind, sedan när man tar fram dem har man lite bråttom att tända dem och då blir tråden i glödlampan jättevarm och släpper. Ett tips är att skruva av lamporna innan man tar undan ljusstaken för förvaring och att man är allmänt försiktig med dem, säger Christer Sjöstedt.
Lennart Nygren kom med en ljusstake han ärvt.
– Den hade min far och mor och ljusstaken är nog 60 år gammal. Vi brukar ha den framme, men förra året lyste den inte. Då var det för sent att komma hit, men nu passade jag på.
Och visst blev det fart också på Nygrens arvegods.
– En fantastisk service, verkligen.