LISTA: Så mycket kostar en öl i Vimmerby

I en stor genomgång listar Vimmerby Tidning alternativen för den som är på stan och vill ha "en stor stark."

Ölpriserna i stan skiljer sig åt. För 40 centiliter kan man få betala allt mellan 59 och 85 kronor, enligt Vimmerby Tidnings sammanställning.

Ölpriserna i stan skiljer sig åt. För 40 centiliter kan man få betala allt mellan 59 och 85 kronor, enligt Vimmerby Tidnings sammanställning.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Vimmerby2024-06-01 06:00

Det verkar inte bättre än att våren övergått i sommar och i samband med det så har uteserveringarna i stan poppat upp. En kall öl i värmen, vare sig den är alkoholfri eller med alkohol, hägrar vid mångas horisont. Men kan man gå på krogen utan att bli ruinerad? 

I kommunen finns många ställen som säljer öl men listan nedan avgränsas till starköl i tätorten. Vimmerby Tidnings kartläggning visar bland annat att den genomsnittliga krogölen i Vimmerby är exakt 42 centiliter stor och kostar 74 kronor och 67 öre. 

– I februari tog jag 70 kronor för en öl, för mina Vimmerbykunder. Flera har sagt att jag skulle kunna ta 80 men det känns mycket. Nu på sommaren när det kommer fler turister har vi satt 75 kronor, säger Nawar Wehbi som äger Pizzeria Shalom mitt i Vimmerby.

undefined
"Även om vi kanske skulle behöva höja mer så är det svårt att göra det med öl", säger Martina Andersson på Stadshotellet.

Ett stenkast därifrån, på Stadshotellet, kostar en öl 85 kronor året om. Går man in där och säger "en stor stark" serveras man med största sannolikhet en Småland eller Bryggmästarens på fat.

– Vi är väl säkert lite dyrare överlag på Stadshotellet, tror jag, men vi har inte chockhöjt priset de sista två åren utan försöker följa marknaden. Även om vi kanske skulle behöva höja mer så är det svårt att göra det med öl, säger hotellchefen Martina Andersson.

Får ni många synpunkter på priset?

– Nej, tvärtom upplever jag att många storstadsgäster tycker att vi är billiga i Vimmerby och i mindre städer generellt. I Stockholm kostar en flaska bubbel 695 spänn till exempel.

Ytterligare ett par stenkast därifrån, beroende på armstyrka och vindriktning, ligger Vimmerby Bowling. Där går en halvliter Norrlands guld loss på 77 kronor.

– Vi höjde från 72 till 77 i höstas och två år tidigare från 69 till 72. Vi försöker ligga i det lägre spannet, säger plats- och restaurangchefen Peter Sandberg. 

Så gjorde vi

• Ölpriserna samlades in genom platsbesök och telefonsamtal i vecka 22.

• Vissa ställen har after work-priser och liknande men vi har utgått från ordinarie priser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!