Intresset för skyddsrum har ökat lavinartat den senaste tiden. Sveriges Radio rapporterar att Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) skyddsrumskarta hade 331 000 besök under januari och februari i år, vilket är en ökning med 4 000 procent jämfört med samma period föregående år.
– Det finns skyddsrum till ungefär sju miljoner invånare i Sverige, berättar Håkan Westerback, säkerhetssamordnare på kommunen.
Exakt hur många som finns inom Vimmerby kommuns gränser kan han inte svara på, men de allra flesta är placerade i Vimmerby tätort.
– Jag vet att det finns skyddsrum som räcker till 64 procent av kommunens befolkning i dagsläget. Det har aldrig varit tänkt att 100 procent av befolkningen ska få plats i skyddsrum, för vi är ett antal som måste jobba även under såna förhållanden som vi ser i Ukraina till exempel.
Westerback förklarar varför skyddsrum nästintill bara finns i tätorter.
– Man har koncentrerat skyddsrummen till där det finns många militära objekt, för de är högintressanta för en fiende och sen även till tätorter där man skulle kunna slå mot något annat.
Men vad är egentligen ett skyddsrum? Jo, det är ett rum med tjocka väggar vars konstruktion ska kunna klara att stå emot en längre tid utan att ge vika.
– Det ska finnas toalettmöjlighet och särskilda luftfilter, för det måste finnas ventilation och dessa har särskilda filter som ska stoppa eventuell giftig luft utifrån.
Kommunen som organisation har ingen koppling till skyddsrummen, utan det är MSB som är ansvarig myndighet att kontrollera rummen. Ansvaret på att hålla skyddsrummen i skick ligger på fastighetsägaren. Under fredstid så är det inte ovanligt att skyddsrum används till annat och det är tillåtet. Men på 48 timmar ska fastighetsägaren kunna tömma skyddsrummet så att det kan användas för sitt syfte.
– Det är väldigt vanligt att det finns skyddsrum i flerfamiljshus och då används det ofta som cykelrum. Tittar man på en del privatperson som har skyddsrum hemma så är det ofta garage.
Att det finns skyddsrum som ligger i privata personers fastigheter låter kanske märkligt, men det är inget ovanligt enligt Håkan Westerback.
– När man byggde skyddsrummen under tiden som det begav sig fick man bidrag från staten. Då passade man på, för då fick man en del av byggnationen betald.