Den 1 januari trädde en ny EU-lag i kraft som kräver att textilavfall sorteras och samlas in separat. Förändringen har märkts av tydligt på återvinningscentralen i Vimmerby. Det menar Daniel Johansson, renhållningschef på Vimmerby energi och miljö.
– Vi har inga siffror än så länge men vår känsla är att mängden textilavfall har ökat markant. Vi har inte fått någon återkoppling från leverantören på hur många kilo vi har levererat än, säger han.
Hur tar ni hand om textilavfallet som kommer in?
– Vi samlar in det på en plats på återvinningscentralen och samtidigt finns de här tidigare möjligheterna kvar, där man kan skänka kläder för återanvändning till välgörenhetsorganisationer och second hand. Vi gör en grov kontroll av textilavfallet vi tar emot, är det exempelvis blöta, förorenade eller väldigt smutsiga textilier så sorterar vi bort dem och då går de till förbränning.
Torra textilier, både trasiga och fullt säljbara, hamnar alltså i samma kärl. Vimmerby energi och miljö har ett avtal med leverantören Humana klädinsamling AB, som tar vid efter grovsorteringen på återvinningscentralen.
– De hämtar hos oss varje vecka och sorterar fram det som går att sälja, återanvända eller återvinna till andra produkter som exempelvis trasor eller isolering. Det görs i deras sorteringsanläggningar, säger Daniel Johansson.
Renhållningschefen säger att det just nu finns ett förslag på EU-nivå om ett producentansvar för textilavfall, vilket gör att många kommuner i Sverige, däribland Vimmerby, just nu avvaktar lite när det kommer till att erbjuda flera ställen för insamlingen än bara på återvinningscentralen.
– Förhoppningsvis kommer det presenteras ett förslag på hur det ska kunna se ut i hela Europa nu under våren, och vad kommunen får för roll vet vi inte riktigt. Vi fick inte jättemycket tid på oss innan för att styra upp det här, så det saknas ju behandlingskapacitet i Sverige. Mycket av textilierna går utomlands för sortering, säger han.