Traditionellt sett har ostkakan varit starkt förknippad med julen, men Anders Törngren som är produktionschef på Frödinge Mejeri, berättar att den här dagen numera är den dag då mest ostkaka säljs.
– Tidigare har produktionen alltid varit som störst inför jul, men numera är faktiskt trycket större inför ostkakans dag, säger han.
– För en månad sedan gick vi upp på treskift på ostkakelinjen och hade igång den dygnet runt. Nu är vi nere på tvåskift en period igen, men om ett par veckor blir det dygnet runt igen, säger Anders Törngren.
Ostkakans dag instiftades 2004 på initiativ från intresseföreningen Ostkakans vänner. Datumet den 14 november föll sig ganska naturligt i och med att det är Astrid Lindgrens födelsedag och dessutom Emils namnsdag. Ostkakan hade en central roll på den gamla tidens stora kalas som den självklara desserten särskilt i Småland och i berättelserna om Emil.
Ostkakan är dock inte enbart en småländsk företeelse utan i Hälsingland finns den också, om än i en något annorlunda variant. Den hälsingländska ostkakan innehåller i regel endast mjölk, vetemjöl och ostlöpe och har därmed en ganska slät konsistens. I den småländska varianten används dessutom sötmandel, bittermandel, ägg, grädde och socker vilket ger den en grynigare konsistens.
Hur ser framtiden för ostkakan ut?
– Det finns en utmaning i att locka den yngre målgruppen och det är något vi håller på att se över, säger Anders Törngren.