Här härjar buskörningen trots anmälningar

"Det har passerat alla gränser för vad som är rimligt", säger en av de som vi har pratat med angående den olovliga körningen på bland annat ishallens parkering.

Parkeringen vid ishallen och Vimarskolan fortsätter vara en mittpunkt för buskörningen i Vimmerby. Detta trots ett förbud som gör körning där mellan 23.00-05.00 olaglig.

Parkeringen vid ishallen och Vimarskolan fortsätter vara en mittpunkt för buskörningen i Vimmerby. Detta trots ett förbud som gör körning där mellan 23.00-05.00 olaglig.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-05-15 07:00

Nyligen skrev vi en artikel om att antalet A-traktorer ökar både nationellt och lokalt. Artikeln fick flera personer att höra av sig till Vimmerby Tidning då ökningen märks av på flera sätt ute i samhället. Personerna i artikeln har valt att vara anonyma då de upplever att det finns risk för hot, trakasserier och förstörelse om man exponeras i media.  

– Det har alltid körts här, det har alltid förekommit bilar och mopeder på parkeringen men det har passerat alla gränser. Och det är inte bara A-traktorer utan det är mopeder, mopedbilar, vanliga bilar och riktigt dyra bilar, säger en person om parkeringen vid ishallen. 

– Gasmacken, återvinningen och Älåkragatan, där har de race. 

– Även förskolorna uppe vid ishallen har fått sätta upp bommar för att bli av med problemet där. Personalen får lägga massa tid på att öppna och stänga men vad ska de göra då, det går inte. 

– Ja, och så har vi Borghaga där de också kör. Hur har de gamla det när de ska sova? Hur mår de när de kör som värst på natten?  

undefined
Tidigare i år berättade Björn Johansson på Tempo om problemet med buskörning på parkeringen utanför affären.

I slutet av december kom ett beslut från kommunen om att tillfälligt stänga av parkeringen vid ishallen mellan klockan 23.00 och 05.00 och i mitten av januari kom skyltarna om förbudet upp.  

– Det vi fått höra med den här skylten är att det var en förutsättning för att polisen skulle kunna bli mer synlig och kunna lagföra – det kan vi tyvärr inte se har hänt. Snarare tvärtom, det här eskalerar vecka för vecka.  

Enligt boende i området är det enkelt räknat hur många gånger polisen synligt varit på plats, detta trots flera anmälningar. 

– Sista gången jag ringde för några veckor sedan, det var en sån där hysterisk kväll, 23:45 och paniken börjar komma för att man inte kan sova. Då fick jag förklara jättemycket för den här polisen vad jag ser och hon skulle skicka ett par patruller. Och det vill man ju se så då fortsatte att titta på det här spektaklet någon timme och så började jag räkna hur många bilar som körde in och ut på parkeringen – någonstans runt 70 bilar. Visst det kan vara samma bilar flera gånger men 70 gånger som de åker ut och in. 

In på en parkering där man inte får vara vid den tiden? 

– Ja precis, och de kör ju inte lugnt utan det är skrikande däck, smällande avgasrör och hög musik som får hjärtat att rusa. Fint att ha ett bilintresse och fint att tycka om att spela hög musik men det finns ett var och när.  

Har ni pratat med polisen om det här? 

– Ja, och då pratade man spikmattor och det tyckte kommunpolisen var helt okej för de kan inte göra något. Det blir ju så provocerande när han säger i er artikel att de "delvis sköter sig". Är det så att ledningscentralen i Malmö pratar med kommunpolisen i Vimmerby och han säger att "nej men de sköter sig", ja då kanske man inte skickar "ett par patruller". 

undefined
Vid upprepade tillfällen har boende vid ishallsparkeringen i Vimmerby varit i kontakt med polisen.

I höstas var ordförande för Brottsförebyggande rådet Marie Nicholson (M) och folkhälsosamordnare Anders Degerman ute på parkeringen vid ishallen för att få en uppfattning av situationen. Ett agerande som ifrågasätts av de boende. 

– Marie Nicholson var här en kväll, så nu vet hon precis hur det är för oss som bor här. I vintras efter att skyltarna kommit upp då fick vi lappar i brevlådorna om en enkät vi skulle svara på om det blivit bättre. Det stod att de sökt mig men ingen öppnat. Då kokade det i mig, för jag var hemma och såg en gestalt sicksacka fram och stoppa saker i brevlådan. Det var undertecknat av Marie och Anders och hon skyllde på pandemin – att folk tyckte de kom för nära men jag hade verkligen uppskattat om hon knackat på hos mig. 

Något som de Vimmerby Tidning pratat med efterfrågar också ett ökat föräldraansvar.   

– Hela påskveckan höll de på till 03.30 på nätterna. Vi sov inget. Var är föräldrarnas ansvar? En 15-16-åring ska inte vara ute så sent på nätterna, det hade iallafall inte våra barn fått.  

– Sannolikt är många av dem sponsorer till de här bilarna och jag tror att väldigt många ändå tycker det är okej. Att det är synd om dem i pandemin och att de har inget annat.  

Körandet under kvällar och nätter har också skapat en stress hos de som bor i områden där det körs som mest. 

– Nu är det snart helg så då vet man att det drar igång igen, det är stress. Jag har fått sömnproblem och vi har varit tvungna att byta sovrum för att komma ifrån lite mer.   

– Det har passerat alla gränser för vad som är rimligt.  

– Vi känner att det räcker nu.

undefined
En boende vid parkeringen vid ishallen i Vimmerby har loggat aktiviteten där under en helg då hen kände att måttet var rågat.
undefined
"Det var en kväll då man råkade släcka lamporna, jag minns inte om det var earth hour eller inte, men då var det helt tomt här. För ingen vill väl stå på en släckt parkering", säger en boende i området vid ishallen.
Antalet A-traktorer har ökat, både nationellt och lokalt.
Antalet A-traktorer har ökat, både nationellt och lokalt.
Vår rapportering

2021

4/5 Barn påkört av A-traktor

26/2 Problemen flyttar till Tempos parkering

28/1 Mor och dotter påkörda av en A-traktor

29/12 Beslut att stänga ishallens och gymnasiets parkering

2020

15/12 Dollarstore stänger sin parkering

15/11 Krock på ishallens parkering

25/10 Två fall av misshandel i samband med bilträff

24/10 Anders Degerman och Marie Nicholson (M) pratar med ungdomar

22/10 Olovlig körning på Ceos

27/8 Granngården stänger parkering.

8/7 Bil hos bilfirma påkörd

12/6 Polisen gör hembesök hos busåkarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!