Här jobbade TV-profilen före succén

Alfred Svensson trivdes som industriarbetare, ungdomarna i Mörlunda var arga och en lycklig person i Horn vann mycket pengar. Det är några av nyheterna i dagens återblick.

Efter studenten började Alfred Svensson från Tuna jobba på en industri i Vimmerby. I det här kollaget ser ni även några av de arga skateboardåkarna i Mörlunda, samt Anna-Lisa Claesson och sonen Torbjörn som vann en färg-tv för 50 år sedan.

Efter studenten började Alfred Svensson från Tuna jobba på en industri i Vimmerby. I det här kollaget ser ni även några av de arga skateboardåkarna i Mörlunda, samt Anna-Lisa Claesson och sonen Torbjörn som vann en färg-tv för 50 år sedan.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-03-19 09:00

ÅTERBLICKEN

10 ÅR SEDAN:

Nu för tiden är Alfred Svensson från Tuna en framgångsrik komiker och skådespelare. Bland annat ligger han bakom succéserien "Leif & Billy", som sänds på SVT.

För tio år sedan hade tidningen en reportageserie som hette "Ungas vägval". Då var Alfred Svensson en av huvudpersonerna. Han och kompisen Oscar Gustavsson hade fått jobb som montörer på belysningsföretaget Zobra i Vimmerby efter studenten.

– Det är kul att jobba, träffa folk och tjäna pengar. Dessutom är det en bra arbetsplats där man får ta ansvar. Men jag vet inte om jag vill jobba på en industri hela mitt liv. Jag vill något annat i framtiden, men just nu vet jag inte vad. Jag är öppen för vad som kommer i min väg, sa Alfred.

undefined
2011. Alfred Svensson och kompisen Oscar Gustavsson.

20 ÅR SEDAN:

2001 avgjordes Motocross-SM i Gnagaredalen. Inför den tv-sända finalen fick Vimmerby kommun ett erbjudande av TV3 att marknadsföra sig under två minuter – till en kostnad av 35 000 kronor.

Men så blev det inte. Politikerna tackade nej, eftersom det kostade för "mycket pengar för den begränsade exponering det rörde sig om".

undefined
1991. Några av skateboardåkarna i Mörlunda.

30 ÅR SEDAN:

Många ungdomar i Mörlunda var på krigsstigen. Anledningen? De fick inte åka skateboard som de ville. Tidigare åkte de på en stor parkering, men det tyckte inte grannfrun om. När de byggde upp sin ramp på en gräsplätt sa en man, som ville sova på dagtid, ifrån. Och när de äntligen hittade en lämplig plats byggdes det en hyresfastighet där istället.

Ungdomarna hade helt enkelt ingenstans att ta vägen. Att åka på vanliga vägar var inget alternativ.

– Vi har blivit hotade med böter på 300 kronor om vi gör det, sa Andreas Pärnlöw som vädjade till politikerna att hitta en lösning.

65 ungdomar i Mörlunda skrev på en protestlista.

40 ÅR SEDAN:

XX2 211 211 X1XX. Vad är nu detta? Jo, det var den korrekta stryktipsraden i mitten av mars, 1981. En lycklig vinnare från Horn vann hela 432 892 kronor.

Kupongen lämnades in på Bengt Carlssons pappershandel i Horn. Det var en riktig "turaffär", med flera storvinster på kort tid.

– Tips och Lotto upplever just nu ett uppsving över hela landet. Inför den senaste omgången lämnades det in över 500 kuponger bara här i Horn, sa köpman Bengt Carlsson.

50 ÅR SEDAN:

Vi avslutar med ytterligare en vinnare. 1971 vann Anna-Lisa Claesson från Rumskulla en tv-apparat i färg, efter att ha skickat in rätt korsord i TV2-krysset.

undefined
1971. Anna-Lisa Claesson tillsammans med sonen Torbjörn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!