Efter ovädret: "Det är mycket som är sönderslaget"

Arbetet för att få ordning på det strömavbrott som ovädret natten till måndagen orsakat är i full gång runtom i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Tre montörer är på plats och arbetar med att få ordning på ledningen. Förutom ett 45-tal montörer som arbetar på marken så använder man sig också av skogshuggare som hjälper till med att såga loss träd. Man har också helikoptrar i luften som bistår både med besiktning av ledningar och att röja undan träd.

Tre montörer är på plats och arbetar med att få ordning på ledningen. Förutom ett 45-tal montörer som arbetar på marken så använder man sig också av skogshuggare som hjälper till med att såga loss träd. Man har också helikoptrar i luften som bistår både med besiktning av ledningar och att röja undan träd.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-01-18 20:30

Vimmerby Tidning följer med Joakim Söderberg, som till vardags arbetar på Eons kontor i Nässjö, ut till Skinnarp beläget mellan Björksebo och Vena. Där arbetar tre montörer för fullt med att åtgärda en ledning som hamnat under ett 20-talet träd. Till sin hjälp har man haft skogshuggarpersonal på plats som hjälpt till att såga träden, så montörerna kan koncentrera sig på det som de kan allra bäst: laga ledningar. 

– Det här är en isolerad ledning så den klarar av att det lutar träd eller om det ligger en trädgren emot. Men när det har hamnat så mycket träd på som det gjort här så klarar den inte av det och då går ledningen av, berättar Söderberg. 

Det allra första och kanske viktigaste som händer när man kommer fram till en plats där man måste laga ledningar är säkerheten. 

– Först och främst måste vi säkerställa att det inte finns någon ström på ledningen. Det tittar man på först när man kommer fram. Sen så hänger vi upp en skyddsordning som gör att ledningen blir jordad, för skulle det hända att det blir ström på den igen så måste vi säkerställa att det inte kommer fram till den som jobbar. 

När det hamnat mycket träd på ledningar så finns det ytterligare en farlig aspekt, som inte har med el i sig att göra. 

– När träden ligger över ledningen så är de ofta i spänn. Då måste man såga loss träden för att få fram ledningen. Det kan göra att det blir som en pilbågseffekt – trädgrenarna eller ledningen flyger precis rakt upp, det är oerhörda krafter det rör sig om. 

Över hela landet var runt 20 000 kunder strömlösa samtidigt när det blåste som värst under natten till måndag. Enligt Björn Persson, regionchef för Eon och ansvarig för området östra Småland, så var det ungefär 8000 kunder som drabbades av strömavbrott i det området. Under tisdagseftermiddagen återstod ungefär 500 kunder som ännu var strömlösa, och flera av dessa återfanns i Hultsfreds och Vimmerbys kommuner. Det var av den anledningen som Eon beslutade sig för att öppna ett informationskontor temporärt i en lokal i Vimmerby på tisdagen.

– Vi har gjort detta för att vi vet att det finns frågor och behov av information i det området som har blivit drabbat av stormen. Ett av de områden som vi ser där det finns risk att det drar ut på tiden för att åtgärda de här skadorna är just Vimmerby kommun och även åt Hultsfredshållet, säger Persson.

undefined
"Det har varit några besökande och de flesta vill veta när elen kommer tillbaka", berättar Joakim Söderberg som är på plats på det tillfälliga informationskontoret som Eon upprättat i Vimmerby.

Eon har en strategi där man först prioriterar att fixa avbrott på så kallade mellanspänningsledningar först och senare kommer lågspänningsledningar.

– När vi prioriterar så väljer vi att börja med de felen där det är flest kunder så att vi får in så många kunder som möjligt successivt.

Hur prognosen ser ut är svårt att säga menar Persson, som berättar att man i dagsläget har ungefär 45 montörer ute i fältet. 

– Många av de här felen är komplicerade, det ligger mycket träd på ledningar och det är mycket som är sönderslaget och det betyder att det tar mycket tid att laga respektive fel.

undefined
I Skinnarp, mellan Björksebo och Vena, har ovädret lett till att ett 20-tal träd har ramlat över ledningen.

Det väntas blåsigt väder framöver, är ni oroliga för att det ska dra igång på nytt?

– Vi är ständigt under den här tiden på året beredda på att vädret kan innebära risk för stormar, antingen med vind eller kombinerat med snö som är ett steg värre. Nu är vi lyckligt lottade att det är barmark vilket gör att det är mycket lättare att ta sig fram, hade vi haft fem decimeter snö hade situationen varit mycket mer utmanande.

Kompensation för avbrott

Eon kompenserar de hushåll som varit utan ström längre än 12 timmar.

Ersättningsnivån regleras utifrån ett timintervall. Har man varit utan ström i 12-24 timmar får man ersättning på 1000 kronor. 24-48 timmar är det 2000 kronor och så vidare. 

Ersättningen sker automatiskt och krediteras från elnätsfakturan och inte på elförbrukningsfakturan enligt Björn Persson. 

Har man mat som blivit dålig kan det täckas av hemförsäkringen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!