Här kan 80-plus få sin fjärde dos: "Gott om tider"

Personer i Vimmerby och Hultsfred som är aktuella för en fjärde dos vaccin mot covid 19 kan boka tider redan nu. "Det finns gott om tider på hälsocentralerna", säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Regionens vaccinsamordnare Marie Ragnarsson säger att 80-plussare i Vimmerby och Hultsfreds kommuner kan boka tid för sin fjärde vaccindos redan nu.

Regionens vaccinsamordnare Marie Ragnarsson säger att 80-plussare i Vimmerby och Hultsfreds kommuner kan boka tid för sin fjärde vaccindos redan nu.

Foto: TT/Privat

Vimmerby2022-02-15 10:09

Folkhälsomyndigheten vill nu att de som är över 80 år eller bor i särskiltboende eller har hemtjänst eller hemsjukvård ska vaccineras med en fjärde dos. Totalt handlar det om någonstans runt 1 100-1 200 personer i var och en av kommunerna som berörs av uppmaningen. 

De kan alla få sin spruta på hemmaplan.

– Absolut. Det finns gott om tider på hälsocentralerna nästa vecka och man kan boka redan nu på 1177 och man behöver ingen E-legitimation för att göra det. Man kan också få hjälp att boka en tid genom att ringa call-center. Vi fortsätter vaccinationsarbetet i samma hjulspår som vi jobbat i ett bra tag nu. Det fungerar bra, säger Marie Ragnarsson.

Hur blir det för de som bor på särskilt boende eller kan ha svårt att ta sig ut av andra skäl?

– Då kan de få sin dos av kommunens sjuksköterskor, också det på samma sätt som tidigare, säger hon.

Den som vill ta en fjärde dos kan göra det direkt. Enda förutsättningen är att det ska ha gått minst fyra månader sedan man fick den tredje sprutan.

– Vi fortsätter också att ge tredje sprutan till många. I det fallet ska det ha gått minst tre månader sen den andra dosen, så det är en del att hålla ordning på.

Invånarna i Kalmar län är bra på att vaccinera sig. Nu är närmare 70 procent vaccinerade med tre doser, enligt Marie Ragnarsson.

– Det är jättebra och är det så att någon ångrar sig och vill ta första sprutan kan man göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!