Här planeras för nya sjönära vandringsleder

"Vi har ett projekt, en vandringsled runt Nossen, som vi hoppas att många hoppar på. Det har jobbats för det under lång tid. Nu har vi kommit till en punkt där många aktörer är redo att ta steget och göra verklighet av det", berättar Hampus Thorstensson på Vimmerby Camping.

Vandringsled runt Nossen kan bli verklighet. "Vi tänker stort och brett. Vi skulle vilja ha en vandringsled som även de med barnvagn, eller som behöver hjälpmedel kan använda sig av", säger Hampus Thorstensson.

Vandringsled runt Nossen kan bli verklighet. "Vi tänker stort och brett. Vi skulle vilja ha en vandringsled som även de med barnvagn, eller som behöver hjälpmedel kan använda sig av", säger Hampus Thorstensson.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-08-22 06:00

Totalt är det tre vandringsslingor som planeras. En runt sjön på åtta kilometer och två kortare på sex och tre kilometer.

– Helt plötsligt kan Vimmerby få en stadsnära vandringsled i vacker natur vid en sjö, säger Hampus Thorstensson.

Han menar att det finns ett behov av vandringsleder i närheten av Vimmerbys stadskärna.

– Det finns en stor efterfrågan på det. Vi är en motionerade stad. Det finns jättefina vandringsleder i Djursdala och vid Ingebo hagar. Men för majoriteten av Vimmerbybor krävs det planering och en biltur för att ta sig dit. Det blir inte det spontana.

undefined
"Initialt är det vi som driver det främst. Men vi kommer inte kunna driva det i mål. Där behöver vi ha kommunen som ägare av projektet i slutändan. Men vi kommer vara med och initiera, starta upp, göra förstudie, bjuda in till möte", berättar Hampus Thorstensson.

Samtal har redan påbörjats med kommun och markägare.

– Där har vi haft väldigt positiv dialog. Det pågår en förstudie nu och vi kommer snart initiera möte med kommunen, tjänstemän och markägare. Vandringsleden skulle röra sig över sex olika markägares område. Så vi initierar projektet men eftersom det är så stort så krävs det kommunal styrning på sikt.

undefined
"Alla slingor kommer har samma start och slut så att man kan ställa sig på parkeringen vid badplatsen. Jag är övertygad att det här skulle uppskattas av Vimmerbyborna, och även turisterna som kommer och besöker Nossenbadet", säger Hampus Thorstensson.

Hur troligt är det att projektet blir av?

– När vi går in med inställningen att det ska ske så har det än så länge inte hänt att det inte blivit av. Men i vanliga fall är det bara vi själva som drabbas av våra galenskaper. I det här fallet är det så otroligt många som är inblandade. Så det är mycket som ska gå i lås.

När kan det stå färdig?

–Andra som gjort liknande resor säger att två år är fort. Men vi tycker att saker går långsamt när det går på två veckor. Så vi kommer barka för att det ska hända snart. Sedan har vi förståelse för att det blir ett omfattande projekt med många inblandade.

Vad blir kostnaden?

– Mellan 500 000 till 750 000 gissar jag blir den totala kostanden. Sedan finns satsningar från riksdagshåll för att skapa bättre motionsvillkor på landsbygden, vi ska kolla om vi är berättigade det stödet.

undefined
"Det är väldigt positivt med företagare som tar initiativ. Vi ser framemot nästa möte", säger Jacob Käll (C).

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) menar att kommunen ser positivt på en vandringsled men att det är markägarnas viljor är avgörande.

– Det är positivt att det finns ett initiativ och engagemang. Men det är framförallt markägarna som måste vara med på detta.

Kan ni tänka er gå in och driva i ett senare skede om alla markägare säger ja?

– Vi är öppna för att resonera om det. I dagsläget vet vi inte vad det innebär i arbetsinsatts och pengar. Det måste vi prata om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!