Här lagas mat till tusentals – även i kristid

Oavsett pandemi, strömavbrott eller andra samhällsstörningar så är kommunens kostenhet redo att leverera ungefär 3 500 portioner mat dagligen. Kost- och lokalvårdschefen Sofia Andersson berättar om hur arbetet fungerar.

"Vi har lärt oss jättemycket av det här. Man måste vara flexibel och tänka lite utanför boxen", säger Sofia Andersson.

"Vi har lärt oss jättemycket av det här. Man måste vara flexibel och tänka lite utanför boxen", säger Sofia Andersson.

Foto: Maria Johansson / Privat

Vimmerby2021-02-11 10:00

– Vi har tio tillagningskök, sen har vi 15 mottagningskök. Vi har två enheter som bara har frukost- och mellanmålsservering. Sen levererar vi till 20 enheter där vi inte har personal utan där omsorgspersonalen tar hand om maten och serverar gästerna, säger Sofia Andersson.

Dessutom ansvarar de också för matdistributionen hem till de brukare som bor hemma. Det kan variera mellan 200 till 300 personer. 

Cirka 3500 portioner mat tillagas dagligen och så ska också ske även om det skulle inträffa stora samhällsstörningar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kallar det för ansvarsprincipen. Det innebär att den verksamhet som har ansvaret under normala tider också har ansvaret under samhällsstörningar. Enligt Livsmedelsverkets kartläggning från 2018 hade endast fyra av tio kommuner i Sverige en beredskapsplan för livsmedelsförsörjning. 

undefined
"Vi har lärt oss jättemycket av det här. Man måste vara flexibel och tänka lite utanför boxen", säger Sofia Andersson.

Har ni någon beredskapsplan för att även under samhällsstörningar kunna leverera mat?

– Ja, det finns en krisplan i kommunen, säger Andersson. 

Pandemiåret kan ses som en samhällsstörning. För kostenheten som sysselsätter 65 personer har det varit ett lärorikt år där kommunikation och flexibilitet har varit viktigt.

– Vår första prioritet i den här pandemin har varit att se till att bemanna, så vi har personal ute på varje enhet trots att vi har sjukfrånvaro. Sen är det att kommunicera med de enheter som vi levererar till, att vi vet hur många som kommer och vad vi ska leverera.

Distansundervisning gjorde att man snabbt fick ställa om för att kunna leverera kylda lunchlådor till högstadieeleverna. 

– Eleverna har hämtat lådor en gång i veckan på sin skola. Vi har levererat på ett säkert sätt utomhus, säkert både för den som hämtar och för vår personal. 

Gymnasieeleverna har inte fått matlådor från kostenheten. Kostpersonalen som jobbar på gymnasiet har fått täcka upp på andra enheter.

Sofia Andersson har jobbat mycket med riskbedömningar för att säkra upp arbetsmiljön för personalen. Bland annat jobbar man med visir i miljöer där man träffar många människor.

Har du upplevt att det finns en oro bland personalen just på grund av att man träffar många?

– Ja, det finns självklart oro, det finns ju en oro i samhället så givetvis finns det en oro i vår verksamhet också. Därför är det viktigt med dialog med personalen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!