Här ligger länet i sjukvårdstoppen

Kalmar län är bäst i landet sett till andelen anmälningar från patienter som har skadats i vården i förhållande till antalet invånare.

Vimmerbypolitikern Peter Högberg (S) är ordförande i Patientnämmnden i Region Kalmar län.

Vimmerbypolitikern Peter Högberg (S) är ordförande i Patientnämmnden i Region Kalmar län.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-02-25 06:00

Det är nyhetsbyrån Sirén som har låtit landstingens ömsesidiga försäkringsbolag ta fram den statistik som nu sammanställts.

I Region Kalmar län gjordes under förra året 310 anmälningar per 100 000 invånare. I Västerbotten, som är den region med flest anmälningar, var de dubbelt så många.

Vimmerbypolitikern Peter Högberg (S) är ordförande i Patientnämnden i Region Kalmar län:

– Glädjande men i sak är det inte konstigt, utan det handlar om ett långsiktigt och målmedvetet arbete med patientsäkerhet. Vi har exempelvis minst antal trycksår, minst antal överbeläggningar plus nöjdast patienter.

Patientnämnden är en fristående och opartisk instans vars uppgift är att stödja och hjälpa patienter som har synpunkter på vården. Nämnden gör inga medicinska bedömningar och kan inte vidta några disciplinära åtgärder utan fungerar som en förmedlande länk.

– Vi tar aldrig ställning för vem som har rätt eller fel, utan fungerar som ett dialogforum mellan patienten och vården. Vi sitter direkt på patientberättelserna om vården som vi sedan kan föra rakt in i verksamheten, säger Peter Högberg.

Skillnaden mellan regionerna är stor runtom i landet, och därför är det viktigt att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

– Vi tillåter gärna stöld av kunskap för att andra ska kunna få det bättre. Mellan regionerna handlar det mycket om utbyte av erfarenheter och vi besöker ofta varandra, berättar Peter Högberg.

Som bekant kan ju bra bli ännu bättre, och det gäller även Region Kalmar län.

– Häromdagen kom ny statistik om cancervård. Där finns det vissa områden där vi har klara förbättringsmöjligheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!