Ovanligt arbete vid Arla: "Första gången på 20 år"

Under hösten har det varit febril aktivitet utanför Arla-fabriken. Bland annat har det kört runt båtar på dammarna. Frågan är varför? Vimmerby Tidning har åkt dit och kollat läget.

Fredrik Sandberg och de övriga arbetarna använder gummibåten för att ta sig ut till pontonen, där det sugs upp sediment från botten.

Fredrik Sandberg och de övriga arbetarna använder gummibåten för att ta sig ut till pontonen, där det sugs upp sediment från botten.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2023-11-09 18:00

Den senaste tiden är det flera läsare som har hört av sig och undrat vad som pågår vid Arla. Projektledaren Allan Leandersson förklarar:

– Vi har en våtmark på framsidan och en kyldamm på baksidan, där vi släpper ut allt vatten som har avdunstat från mjölken. Nu har de använts i cirka 20 år och då har det blivit dags att ta bort slammet från botten. Det handlar om ett par decimeter med bland annat frömjöl och annat från naturen som har hamnat i dammarna.

– Så det är inga konstigheter. Det här är något som alla med liknande dammar behöver göra. Förmodligen dröjer det 20 år till nästa gång.

undefined
Mats Carlstedt och Fredrik Sandberg jobbar på Tecomatic AB, som har fått uppdraget att tömma Arlas dammar på slam.
undefined
Arbetet med att ta bort slam från dammarna har pågått i sju veckor och är inne på slutspurten.

Det är Kalmarföretaget Tecomatic som har fått uppdraget att tömma Arlas dammar på slam. Arbetet har pågått i sju veckor och är inne på slutspurten.

– Allt pumpas in i en stor säck (20 x 5 meter) som fungerar som ett kaffefilter. Slammet blir kvar, medan vattnet rinner ner i dammarna igen.

Vad händer sen?

– Slammet kommer ligga kvar till våren. Då ska vi ta prover på vad det innehåller. Är det inga farliga grejer, vilket jag inte tror, kan bönderna få nytta av det. Det skulle fungera som perfekt näring på åkrarna, säger Allan Leandersson.

Parallellt med det synliga arbetet utanför fabriken fortsätter Arla sitt projekt med att göra hela anläggningen fossilfri till 2024. Det är en jättesatsning på hundratals miljoner kronor som ska sänka energiförbrukningen med 40 procent.

undefined
Slammet som sugs upp hamnar i en stor säck.
undefined
Arla-fabriken i Vimmerby producerar 1 300 ton mjölkpulver varje vecka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!