Emilie är årets kvinnliga företagare i Vimmerby

Internationella kvinnodagen. Då passade Centerpartiet på att hylla en kvinnlig företagare i Vimmerby kommun. ”Jag är jätteglad över den här utmärkelsen”, säger Emilie Strid som driver Hemlängtan i Frödinge.

På Internationella kvinnodagen utsågs Emilie Strid till årets kvinnliga företagare i Vimmerby av Centerpartiet. Priset delades ut av Lisbeth Karlsson, Peter Karlsson och Christoffer Cederstrand.

På Internationella kvinnodagen utsågs Emilie Strid till årets kvinnliga företagare i Vimmerby av Centerpartiet. Priset delades ut av Lisbeth Karlsson, Peter Karlsson och Christoffer Cederstrand.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2024-03-08 12:51

Att Centerpartiet uppmärksammar en kvinnlig företagare just den 8 mars har blivit en tradition. I år kom det in nio nomineringar från allmänheten.

Valet föll på Emilie Strid.

Hon överraskades med tårta och diplom på sin ordinarie arbetsplats i Gnagaredalen, där hon jobbar på Vimmerby MS kansli.

Så här lyder motiveringen: ”Vi vill uppmärksamma Emilie Strid för att hon är en driven och kreativ företagare. En stark kvinna som är förebild för oss alla.”

undefined
I höstas flyttade Hemlängtan in i det gamla stallet på gården.

Det är ord som värmer hos huvudpersonen:

– Det är verkligen jätteroligt! Jag visste att det var något på gång i dag och trodde nästan att Postkodlotteriet skulle komma hit, men det här känns också som en lottovinst, säger Emilie Strid och spricker upp i ett stort leende.

Hon har drivit inredningsbutiken Hemlängtan sedan hösten 2020.

– Jag har alltid velat ha en inredningsbutik, men aldrig vågat satsa inne i Vimmerby med lokaler och så. Istället kunde jag öppna en liten butik hemma på gården i Frödinge.

undefined
Den fysiska inredningsbutiken är öppen lördagar och söndagar. Dessutom har Emilie Strid en webbshop.

Hobbyprojektet blev en fullträff och det kom långväga kunder som efterfrågade fika. Då föddes nästa idé hos Emilie.

Nu har inredningsbutiken flyttat till en större lokal på gården och dessutom finns det ett café.

– Allt blev klart 1 oktober 2023 och det går väldigt bra. Jag får nypa mig i armen varje helg. Det är som att leva i en dröm.

Emilie Strid uppskattar att Hemlängtan har 150 besökare varje helg. Och intresset ökar undan för undan.

Till sommaren ska det byggas en ny uteservering – så att ännu fler besökare får plats.

På frågan om det inte blir väl mycket jobb, med Vimmerby MS på vardagarna och Hemlängtan på helgerna, svarar Emilie Strid:

– Jag älskar inredning och jag älskar att baka. Det är min dröm att ha det så här. Mamma och pappa hjälper till mycket, de är guld värda. Annars hade det inte funkat.

Centerpartiet har utsett årets kvinnliga företagare sedan 2017.

Här är alla pristagare: Annicha Gustafsson och Tove Karlstedt (Vimmerby Bokhandel), Carina Sandberg (Mitt Hem), Louise Glindell (Sjundekvills gårdsmejeri), Aina Wiger (Hudvårdskompaniet), Anna Pettersson och Petra Pettersson (Stuneks), Ingrid Johnson (Sybutiken), Agnieszka Zakrzewska (Tandläkare vid torget) och nu Emilie Strid (Hemlängtan).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!