Här råder det ingen brist på skaparglädje – och konst

"Det betyder allt för mig, det är det jag tycker är kul", säger Ole Fredlund, på frågan om vad måleriet betyder. Han är en av eleverna som träffas två gånger i veckan på Vimmerby folkhögskolas konstskola.

Från vänster bakre raden: Ole Fredlund, Lars Rylander, Teodor Persson Elkhoury, Björn Andersson, Främre raden: Veronica Myrsäter, Maja Westberg Enqvist, Graham Sueders, Daniel Wigren, Ulrika Andrews.

Från vänster bakre raden: Ole Fredlund, Lars Rylander, Teodor Persson Elkhoury, Björn Andersson, Främre raden: Veronica Myrsäter, Maja Westberg Enqvist, Graham Sueders, Daniel Wigren, Ulrika Andrews.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-02-15 16:00

Vimmerby Tidning gör ett nedslag en förmiddag, när de sju eleverna kommit igång med lektionen i ateljén på folkhögskolan. Förberedelser inför en utställning är i full gång och eleverna funderar på vilka av alla deras alster som ska väljas ut. 

– Det känns bra, svarar Daniel Wigren på frågan om hur det känns inför utställningen. 

undefined
"Det är kul. Det bästa är att måla." säger Daniel Wigren om vad som är det bästa med att gå på konstkola.

Veronica Myrsäter och Maja Westberg Enqvist undervisar i konstskolan, som funnits på folkhögskolan sen 2004. Westberg Enqvist visar runt i ateljén och berättar om de många olika tekniker och projekt de jobbat med.

– Vi har gjort ett projekt där vi tagit "bild i bilden". Vi tog till exempel en målning av Renoir där det är massa dansande par, sen fick eleverna välja ut och måla av ett av paren, säger hon.

Eleverna har alla olika stilar och uttryck. Teknikerna skiljer sig också åt. Björn Andersson ägnar sig åt akvarell för dagen.

– Det är inte så svårt, säger han och fortsätter måla av växter. 

Vid ett arbetsbord i närheten sitter Teodor Persson Elkhoury som framförallt tecknar med tuschpennor. Han har just fyllt varenda papper i ett ritblock och är i kast med att börja på ett nytt.

– Nu är det slut på det här blocket så det ska nu få ritblockspension, säger han och skrattar och visar upp de detaljrika och färgrika teckningarna i blocket. 

undefined
"Det är alkoholbaserade tuschpennor som jag använder. Jag gör lite olika grejer. Först sketchar jag in med blyerts och sen tar jag tuschpennorna." berättar Teodor Persson Elkhoury.

Ulrika Andrews har många tavlor att välja på till utställningen, men det är klart att det blir något med mycket färg.

– Jag tycker om mycket färger.

undefined
"Jag tycker om mycket färger", säger Ulrika Andrews.

Ole Fredlund har riktat in sig mer på mörka färger och har ägnat sig mycket åt att måla av Rembrandt-målningar, ofta på svarta dukar.

– Det tar lite tid innan man kommer underfund med snitsen hur man ska bygga upp och lägga färgerna. Kan man färgsättning så får man fram det här, det är inte så svårt om man bara tänker efter, säger han och förklarar att i vår och sommar har han planer på att ta sig ut i Gästgivarehagen och måla mer naturmålningar. 

undefined
Ole Fredlund målar med mörka färger och ofta på svarta dukar. Här har han målat av en Rembrandt-tavla.

Graham Sueders planerar att ställa ut sin tavla föreställande David Bowie. Andy Warhol är en favoritkonstnär och musik är en viktig aspekt i konsten han skapar. Att det blev en punkare när de skapade masker var ingen slump. 

– Jag är en gammal punkare.

undefined
Lars Rylander gillar att titta på fåglar under sommaren. Nu under vinterhalvåret blir det till att måla av fåglar från en fågelbok.

Sex elever kommer att ställa ut sin konst hos CHG Ateljé och Galleri på Storgatan med start lördag den 19 februari fram till och med den 27 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!