Kommunen letar lösningar för fler parkeringsplatser

Runt 540 kommunala parkeringsplatser inom 400 meter från Stora torget i Vimmerby räcker inte. "Vi får regelbundet påstötningar om att det finns för få parkeringar" säger gatuchefen Roger Lindell. I höst ska en parkeringsplats byggas ut med närmare 30 nya platser.

När parkeringen vid Rosenhill byggs om efter sommaren ska det bli 28 fler platser än i dag.

När parkeringen vid Rosenhill byggs om efter sommaren ska det bli 28 fler platser än i dag.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-05-03 20:00

Det är en del i en översyn av parkeringsläget som kommunen jobbar med i etapper.

– Det grundar sig att det försvunnit en del parkeringar i närheten av centrum. Därför ser vi över hur det ser och vad vi kan göra för att utnyttja de områden som finns på bästa sätt, säger Roger Lindell.

undefined
Inom den inre cirkeln finns minst 250 kommunala parkeringar. Inom den yttre ytterligare cirka 280.

Enligt kommunens egen karta över parkeringsplatser i centrum finns det ungefär 250 parkeringsplatser inom 200 meter från torget. Lägg till ytterligare 200 meter och det finns sammanlagt runt 540 platser. 

Till det kommer p-platser utmed gatorna och privata parkeringar där de två parkeringshusen i Lindexfastigheten och i Rustahuset är de två stora med några hundra platser till, även om en del av dom är förhyrda.

– Kommunen kan inte hänvisa till p-husen eftersom de är privatägda. I dagsläget är det fastighetsägarna som skyltar dit. Vi flaggar för att bilister ska hitta de kommunala parkeringarna, säger Roger Lindell.

undefined
De snedställda parkeringsraderna ska bort och området ska också förses med L-stöd för att det ska bli betydligt fler P-platser.

När bostadsrätterna byggdes i Stören för några år sen försvann en parkering med ett 30-tal platser och fler försvinner när det byggs på gamla Sibylla-tomten.

– De platserna har vi än så länge tillgång till genom ett tillfälligt tillstånd.

Det är i första hand handeln som efterlyser fler parkeringar.

Vad gör ni för att lösa det?

– Vi har en utökning som egentligen skulle varit gjord men som blivit försenad. Det är parkeringen vid Rosenhill närmast Sibylla. Där ska vi sätta L-stöd i kanten och räta upp raderna som är snedställda i dag. Det ger 28 nya platser, säger Roger Lindell.

– Nu väntar vi med det till efter sommarsäsongen, vi räknar med att vara igång efter semesterperioden.

Följande etapp är att göra något liknande på parkeringen mellan gymnasiet och kyrkogården.

– Där är vi inte lika långt i planeringen men det blir troligen ett antal nya platser där också.

Parkeringen Malmen vid Kharma ska få ett visst ansiktslyft när det pågående grävarbetet är klart.

– Vi kommer att snygga till det med nya pollare och ett gångstråk till det nya bostadshuset. Men själva parkeringen blir i stort sett densamma.

undefined
Gatuchef Roger Lindell på torget i Vimmerby. Där lär det inte bli någon större förändring av parkeringsupplägget, i varje fall inte i närtid. Däremot berättar han om andra åtgärder för att få till fler P-platser i närheten av centrum.

Parallellt utreds "framtidens torg."

Hu ser ni på parkeringen där?

– Det råder delade meningar om det. Vissa vill ha fler p-platser och vissa villa ha torget bilfritt. Vi får försöka hitta en kompromiss. Arbetet har inte kommit så långt så vi får se var vi landar. 

Två stora privatägda handelsfastigheter har egna parkeringshus med ett par hundra parkeringsplatser, varav en hel del är tillgängliga för bilburna besökare i Vimmerby.
Två stora privatägda handelsfastigheter har egna parkeringshus med ett par hundra parkeringsplatser, varav en hel del är tillgängliga för bilburna besökare i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!