Vimarhem har beslutat att riva ett bostadshus på Kvillgränd i Storebro.
– Styrelsen och jag kom överens om att vi inte har möjlighet att renovera i den omfattning som krävs. Det kopplat till det höga antalet bostäder som vi inte hyr ut i Storebro gör att ekvationen inte går ihop. Jag tycker det är ett självklart beslut, säger Johan Oléhn, VD på Vimarhem.
Huset har stått tomt sedan nyår, då kommunens hyreskontrakt upphörde. Innan dess var två av husets 23 lägenheter bebodda.
– Vi har ett för stort antal bostäder i Storebro och det handlar om utbud och efterfrågan. Hade vi sett att kurvan höll på att vända hade vi kanske vi hade valt annorlunda. Ett hus kräver underhåll, uppvärmning och en löpande drift, och det blir inte bättre av att stå tomt och oanvänt. De investeringarna är stora.
Huset hyrdes ut till Migrationsverket under den första flyktingströmmen 2015, och har också de senaste åren fungerat som flyktingboende.
– Kriget i Ukraina gjorde att det återigen blev aktuellt som migrationsboende. Nu vet vi att strömmen har avtagit något från Ukraina till Europa. Kommunen har bedömt att behovet inte finns längre och sagt upp kontraktet.
Huset har varit föremål för diskussion under många år.
– Den här huskroppen har ett väldigt stort underhållsbehov. Det handlar om takbyte, fjärrvärme, och så vidare. Alla lägenheter behöver renoveras, men totalt sett skulle det krävas mycket för att få det här riktigt uthyrningsbart igen.
Under tiden då huset varit uthyrd till Migrationsverket har några underhållsåtgärder inte varit aktuella.
– Det är stor skillnad på denna huskroppen och andra huskroppar i Storebro. Skicket på de andra bostäderna är bättre, där finns det inga planer på rivning. Vi får lägga fokus på det vi kan hyra ut istället.
Nu ska Vimarhem inleda arbetet med att ta fram handlingar som krävs för att kunna genomföra rivningen.
– Vi ska ta fram lite underlag och handla upp det här på bästa sätt. Vi är inte jättevana med rivningar och måste göra en liten omvärldsbevakning. Det har hänt rätt mycket i den här branschen som har att göra med cirkularitet, återbruk och hållbarhet. Vi vet inte riktigt hur långt man har kommit med det i vår region, och risken är att det blir mer som en traditionell rivning.
Marken kommer finnas kvar i Vimarhems ägo.
– Den kommer att ställas i ordning och förmodligen bli en grönyta, säger Johan Oléhn, VD på Vimarhem.