Lovisa, 25, öppnar toppmodern handelsträdgård

Hemvändaren Lovisa Styrbjörn satsar på toppmodern handelsträdgård i Nyshult utanför Vimmerby och försäljningen är redan igång.

"Jag kom på idén rätt fort och sedan har jag åkt runt i Sverige för att samla erfarenheter", säger Lovisa Styrbjörn.

"Jag kom på idén rätt fort och sedan har jag åkt runt i Sverige för att samla erfarenheter", säger Lovisa Styrbjörn.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-05-21 07:00

Lovisa Styrbjörn, 25, hade arbetat som florist i sju år och var sugen på en egen verksamhet. Samtidigt hade coronapandemin fått allt fler att intressera sig för växter och odling, något som fick Lovisa att våga ta steget och starta Blomsterträdgården Nyshult.

– Jag har hela tiden haft i bakhuvudet att jag vill ha mitt eget och efter corona märktes ett annat intresse. Det är redan flera som hört av sig och gett positiv respons vilket jag är jätteglad över, säger Lovisa Styrbjörn.

Butik, orangeri, växthus och redskapsbodar ska anläggas i byn Nyshult strax utanför Vimmerby tillsammans med ett drygt 20-tal parkeringar. Det blir även ett miljötänk med solceller och bioreningsverk.

– Det kommer finnas en butiksdel och ett snyggt modernt växthus med en del inredning. Man kommer också kunna fika och inspireras i orangeriet. Jag kommer att börja med snittblommor, buketter, inne- och uteväxter samt perenner. I framtiden kommer jag också ha träd.

undefined
Strax före skylten till Nyshult ligger tomten där handelsträdgården är planerad.

Inför uppstarten har Lovisa åkt land och rike runt för att knyta leverantörskontakter och samla idéer och lärdomar från andra i branschen.

– Det har gett mig en bra grund för vad jag ska göra och jag har kunnat få tips om vad jag inte ska göra och vad andra önskar att de gjort. Jag är lite sån som person att ska det vara ska det vara rejält och genomtänkt.

– Jag har tänkt att jag ska dokumentera processen på Instagram och Facebook för kunderna att hänga med på. Jag tror det kan finnas ett intresse för att se hur det går till och hur det växer fram, säger Lovisa Styrbjörn.

Hur ser du på konkurrensen i området?

– Det finns helt klart konkurrens med bra butiker men det är bara positivt tänker jag. Jag kommer att erbjuda något annat. I framtiden vill jag också designa trädgårdar. Det är något som jag har märkt saknas och en service jag vill erbjuda.

undefined
Lovisa Styrbjörn pekar ut marken för satsningen. Den förste juni kan förhoppningsvis processen komma igång.

Den förste juni är det startmöte och efter det kan markberedningen påbörjas.

– Man har sin bild i huvudet som man vill att alla andra ska förstå så jag är väldigt taggad och förväntansfull.

Under våren 2023 beräknas handelsträdgården utanför Vimmerby att stå klar men Lovisa är redan nu igång med sin försäljning.

– Jag erbjuder blombud och blommor för alla tillfällen. Jag har flera bröllop redan nu i sommar och har även börjat ta hem blommor direkt till kunder på förfrågan. Just nu är det väldigt mycket till mors dag.

undefined
Redan nu har Lovisa Styrbjörn en studio i Nyshult där hon erbjuder bland annat buketter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!