Här ska Mercatus satsa i framtiden – så tänker kommunen

Vimmerbyföretaget Mercatus Engineering ska expandera. Men det blir inte på Krönsmon som varit ett av alternativen. På tisdagen beslutade företagets styrelse enhälligt att satsa på nya lokaler i anslutning till den nuvarande tomten.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2021-03-23 13:39

– Utifrån vår miljötekniska inriktning tillsammans med den reformering av arbetslivet som vi sett under pandemiåret 2020, där allt fler jobbar på distans, krävs det nya sätt att tänka kring den fysiska arbetsplatsen, säger Pär Bragsjö, vd på Mercatus Engineering AB i ett pressmeddelande. 

Där skriver företaget också att valet har stått mellan nybyggnation på en tomt på Krönsmon eller en fortsatt utveckling vid Hultsfredsvägen. Efter förstudier för båda alternativen landade beslutet in i att bygga en helt ny kontorsbyggnad i anslutning till den befintliga tomten där man även planerar för att köpa mer mark av kommunen.

– Med ett eventuellt markköp får vi en tomt som är nästan lika stor som den på Krönsmon och det innebär att vi kan fortsätta utvecklas och expandera i ett attraktivt läge och en miljö som stärker företagskulturen och våra värderingar, säger Pär Bragsjö i pressmeddelandet.

Kommunen och företaget är överens om att lösa behovet av mark i anslutning till Mercatus område vid Hultsfredsvägen.

– För vår del är det viktigaste att företaget kan expandera, och vi har haft en dialog med dem om den här lösningen som ett alternativ, så det här beskedet är ingen överraskning, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) i en kommentar.

Mercatus Engineering var först ut att tinga mark på Krönsmon i januari i fjol. Jacob Käll ser ingen prestigeförslust för kommunen att den optionen inte leder till något köpeavtal.

– Nej, visst är det kul när det händer något där, men det är lika viktigt att de kan bygga där de finns i dag, säger han.

För att det ska bli möjligt behövs en ny detaljplan och ett köpeavtal för det aktuella området intill Mercatus.

undefined
"Det viktigaste är att Mercatus stannar och satsar här" anser både kommunens utvecklingschef, Thomas Svärd och kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Kommunens utvecklingschef Thomas Svärd ser också positivt på företagets beslut.

– Vi är glada att de stannar här och vill fortsätta att satsa, sen hade det förstås varit roligt om vi fått Mercatus till krönsmon, men nu har de gjort sitt val, säger han.

Det valet kan öppna för en annan etablering på Krönsmon.

– Vi har fått en förfrågan på en av de tomter Mercutas haft option på, och nu kan vi jobba vidare med det företaget i stället, säger Thomas Svärd.

Vi har sökt Pär Bragsjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!