Här ska produceras el igen

Vimmerby kommun säljer den gamla kraftstationen i Brännebro utanför Gullringen för 1,6 miljoner kronor. Köpare är familjeföretaget Pharmaval AB.

Kraftstationen är kraftigt nedgången efter 40 år i träda. Nu ska den nye ägaren renovera och rusta den för att starta elproduktion igen.

Kraftstationen är kraftigt nedgången efter 40 år i träda. Nu ska den nye ägaren renovera och rusta den för att starta elproduktion igen.

Foto:

Vimmerby2010-10-07 06:11


- Vi kommer att renovera kraftstationen för att starta upp produktion av miljövänlig el, säger ägaren Anders Hygrell i en kommentar till affären.
Kraftstationen som byggdes i början av 1900-talet har inte varit i drift på 40-talet år. För ett par år sedan motionerade moderaternas Björn Swedborg till fullmäktige för en försäljning.
I det sammanhanget gjorde också kommunens energibolag Vimmerby Energi&Miljö en genomgång av förutsättningarna.
- Deras beräkningar visar att det inte är lönsamt för kommunen eller energibolagets del att försöka dra igång driften, det är för stora kostnader och osäkra vattendomar för så liten mängd energi som det skulle kunna röra sig om, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Åke Svensson.

15 intressenter
Det är en anledning till att kommunen istället bjudit ut fastigheten till försäljning. Totalt har 15 intressenter, både lokala och nationella, visat intresse. Åtta av dom har funnits med i den budgivning som följt. I den har Pharmaval från Orust givit det högsta budet; 1,6 miljoner kronor.
- Det är långt mer än vad vi vågat hoppas på, säger Per-Åke Svensson.
Pharmaval AB köper totalt ungefär ett hektar mark samt de rättigheter och skyldigheter som är kopplade till fastigheten. Dit hör fallrättigheten samt vattendomarna från 1914 och 1917. Kommunen lämnar dock inga garantier huruvida dessa rättigheter och domar är tillämpningsbara i dag. Det är köparens sak att ta reda på vilken giltighet de har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om