Olika domar efter rånet i Toverum

Nu har tingsrätten kommit med sin dom – efter den uppmärksammade händelsen i Toverum tidigare i år. En 33-årig man döms till två års fängelse för rån, medan den andre åtalade frias helt.

Rånet skedde i närheten av Toverum, mellan Frödinge och Ankarsrum. Nu har en 33-årig man dömts till två års fängelse och utvisning från Sverige.

Rånet skedde i närheten av Toverum, mellan Frödinge och Ankarsrum. Nu har en 33-årig man dömts till två års fängelse och utvisning från Sverige.

Foto: Polisen

Vimmerby2021-12-08 12:39

Det var i mitten av maj som en man från Västervik blev hotad och rånad på 30 000 kronor i skogarna vid Toverum, dit han hade blivit lurad att följa med i löfte om arbete. Två män medverkade vid rånet och det förekom både kniv och pistol/pistolattrapp, enligt åtalet.

Några dagar efter rånet, som inte polisanmäldes till en början, blev Västerviksbon dessutom utpressad på mer pengar. Då fick han nog och gick till polisen.

Efter en omfattande förundersökning åtalades två personer från Skåne för rån, övergrepp i rättssak och försök till utpressning. Men det är alltså bara en av dem som fälls: en 33-årig man.

Den skyldige mannen har bekräftat att han bestämde träff med Västerviksbon vid Toverum tillsammans med en annan man. Däremot nekar han till alla anklagelser om brott, utan han menar att de var där för att prata om ett arbete. Dessutom ville 33-åringen ha tillbaka pengar från en gammal skuld – men det fick han inte. Istället åkte han hem till Skåne igen.

Den förklaringen köper inte tingsrätten. 33-åringen döms för rån och övergrepp i rättssak. Påföljden blir fängelse i två år, samt utvisning från Sverige. Han får återvända om tidigast tio år. Dessutom ska mannen betala 45 000 kronor i skadestånd.

En försvårande omständighet för 33-åringen är att han några timmar före rånet besökte en butik i Vimmerby för att köpa rep, arbetshandskar, tejp och en kniv. Det finns dokumenterat i förundersökningen med kvitto och bilder.

undefined
Några timmar före rånet köpte den dömde mannen en kniv i Vimmerby.

Den andre åtalade mannen, en 31-åring från Skåne, frikänns helt. Enligt tingsrätten kan han inte bindas till platsen, trots en del "besvärande omständigheter". Det är konstaterat att mannen befann sig i trakterna kring Vimmerby-Toverum-Västervik under dagen och det var hans bil som användes till Toverum.

31-åringens räddning är att han har alibi. Ett vittne, som tingsrätten bedömer som trovärdigt, har berättat att mannen befann sig i Vimmerby vid den aktuella tidpunkten för rånet.

Dessutom skriver tingsrätten att det finns brister i utredningen, då målsägande inte lämnade några uppgifter om mannens utseende eller genomgick någon fotokonfrontation. Däremot blev den friade mannen utpekad i rättssalen. Men eftersom målsägande inte fick några förtydligande frågor om utpekandet bedöms bevisvärdet som lågt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!