Unga på stöldturné i Vimmerby – rättegång börjar i dag

Drogade av hasch, bensodiazepiner och andra läkemedel drog det unga paret runt i Vimmerbynatten på jakt efter pengar till mer droger. De gjorde inbrott på Statt, i källarförråd och i en klädbutik. I dag ställs de till svars inför tingsrätten i Kalmar.

Tjuvarna flyr med kläder för minst 30 000 kronor enligt polisens förundersökning. Här fastnar de i en övervakningskamera. Bilder som snart ledde polisen på rätt spår.

Tjuvarna flyr med kläder för minst 30 000 kronor enligt polisens förundersökning. Här fastnar de i en övervakningskamera. Bilder som snart ledde polisen på rätt spår.

Foto: Övervakningskamera

Vimmerby2022-02-18 06:00
undefined
En kassalåda bröts upp hos frisören. Där kom paret över runt 2 000 kronor.

De är misstänkta för flera inbrott och stölder i centrala Vimmerby i mitten av januari.

Polisens förundersökning är omfattande med nära 360 sidor. Där kommer det bland annat fram att ungdomarna, båda födda på 2000-talet, har en trasslig bakgrund och drogs tidigt in i drogmissbruk. Det förde dem samman på ett behandlingshem.

Även där var suget efter droger fortsatt starkt och droger kostar pengar.

Den unga kvinnan berättar i ett förhör att hon försökte ta ut pengar i en bankomat, men lyckades inte eftersom kortet inte fungerade som det ska. När hon ringde sin mamma fick hon fullt stöd för att stjäla istället. Mamman ville få lite av pengarna skickade till sig för att köpa alkohol och droger och det fanns heller inte mat åt den kvinnans lillebror.

undefined
Uppbrutna källarförråd där de unga drogade tjuvarna letat efter saker att stjäla, sälja och sen köpa mer droger för pengarna.

Hon tror det var samma kväll duon bröt sig in i en klädbutik via nödutgången. Så fort de kom in gick larmet. De försökte få med sig så mycket kläder de kunde och sprang sen därifrån. Då fångades de av en övervakningskamera i närheten.

Hon säger att hon var kraftigt påverkad och att minnesbilderna är diffusa. 

Det gäller även natten innan då de också var ute på stöldturné i centrala Vimmerby. Då bröt det sig in källarförråd som hör till en optiker och en frisörsalong. Där stal de bland annat hårvårdsprodukter, olika tillbehör, WR-glasögon och äppelcider i tron att det var champagne. De bröt upp en kassalåda där de tog runt 2 000 kronor.

Hur de tog sig in på Statt minns hon inte. Men larmet gick när hon tänkte ta sig till baren för att stjäla alkohol. Även här är minnet klent av drogerna. Men hon minns att hon undrade vad killen skulle med en brandsläkare till...

undefined
När polisen konfronterade den misstänkte ynglingen slängde han ifrån sig en hockeybag i en container. Bagen visade sig vara full med kläder som stulits vid inbrottet i klädbutiken.

Dagen efter inbrottet i klädaffären kom polisen till behandlingshemmet. Hon varnade sin vän som snabbt gav sig i väg. När han senare greps i Vimmerby såg polisen hur han slängde ifrån sig en hockeybag som var full med kläder från inbrottet. I hans rum hittades mera stöldgods. 

Den unge mannen erkände inledningsvis sin delaktighet, men har sen ändrat sig och förnekar samtliga brott han åtalas för. Han säger att han först erkände för att skydda den unga kvinnan och för att dölja att han tagit droger.

Han har nu suttit häktad i fyra veckor. Hon är i fortsatt behandling. Tingsrätten har avsatt hela fredagen för rättegången.

I en garderob hos den unge mannen hittade polisen ytterligare stöldgods.
I en garderob hos den unge mannen hittade polisen ytterligare stöldgods.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!