Här sommarjobbar framtidens författare

Prosa och poesi, romankapitel och noveller. Under tre sommarlovsveckor håller nio ungdomar till på Fabriken, där de får testa på att jobba med kreativt skrivande.

Oliver Genfors,18, och Saga Karlsson, 15, är två av ungdomarna som sommarjobbar som författare. Under tre veckor håller de till på Fabriken, där de får testa olika former av kreativt skrivande.

Oliver Genfors,18, och Saga Karlsson, 15, är två av ungdomarna som sommarjobbar som författare. Under tre veckor håller de till på Fabriken, där de får testa olika former av kreativt skrivande.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-06-23 12:00

Oliver Genfors, 18, drömmer om att jobba kreativt, exempelvis med filmproduktion. Nu har han precis fått sommarledigt från Vimmerby gymnasium, där han går på samhällsprogrammet med skrivarprofil. Under tre veckor av lovet kommer han, tillsammans med åtta andra ungdomar, sommarjobba som författare.

– Av alla val jag hade passade det här mig bäst, säger Genfors.

Han beskriver sig själv som en person som tänker väldigt visuellt, vilket hjälper honom att förstå att det finns många olika sätt att använda text på.

Skriver du mycket på fritiden?

– Nej, men jag fantiserar väldigt mycket. Jag ser det här är mer som en skapandekurs än bara en skrivarkurs, för skrivande kan leda till så mycket olika saker. Att kunna skapa en berättelse är mycket mer än att bara skriva böcker, man kan göra film, serietidningar eller vad man vill. Det finns många vägar att ta.

undefined
Oliver Genfors från Vimmerby vill jobba med något kreativt i framtiden, gärna filmproduktion. "Skrivande kan leda till mycket olika saker", säger han. Det måste inte bara innebära att skriva böcker.

En annan ung skribent med samma feriepraktik är Saga Karlsson, snart 16, från Målilla.

– Jag sökte hit för att jag gillar att skriva och hoppas kunna jobba med det i framtiden, så det är något jag vill bli bättre på, säger Karlsson.

Just nu tycker hon att det är roligast att skriva noveller och krönikor, men testar gärna på andra textformer också. När Vimmerby Tidning pratar med henne står poesi på agendan för gruppen och Sofia Hedman är på plats som gästande författare.

– Det är intressant att träffa olika personer som jobbar med skrivande, eftersom man får se vad man kan bli i slutändan om man kämpar hårt, säger Genfors.

Oliver Genfors och Saga Karlsson är båda del av ett projekt som kallas för skrivsommar, där ungdomar får chansen att testa på hur det är att jobba med just kreativt skrivande. Målet är att alla deltagare ska ha som projekt att producera en text i valfri genre, med förhoppningen att allas arbeten ska kunna sammanställas i en antologi. Handledare är Tess Rikardsson.

– Det är väldigt roligt att vara i gång och att se ungdomar som är intresserade av kreativt arbete, säger hon.

undefined
På Fabriken skrivs det just nu så att pennorna glöder. När fotografen dundrar in har ungdomarna precis fått i uppdrag att skriva på temat "konflikt".

 I år deltar fem ungdomar från Vimmerby, två från Västervik och två från Hultsfred i projektet. När de sökte till uppdraget fick de alla skriva ett kort arbetsprov.

– Det är vanligt att man får göra det när man söker jobb inom kreativt skrivande, så det är bra att få testa på.

Drivande i projektet är Litteraturnod Vimmerby som jobbar för att projektet ska bli långsiktigt, så att fler ungdomar kan få samma chans även framöver.

Tess Rikardsson är handledare i projektet. Till vardags jobbar hon just med att få ungdomar att bli mer intresserade av läsning, litteratur och skrivande.
Tess Rikardsson är handledare i projektet. Till vardags jobbar hon just med att få ungdomar att bli mer intresserade av läsning, litteratur och skrivande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!