100 tester slut på några minuter

Under torsdagsmorgonen bevakade Vimmerby Tidning utlämningen av självtester som sker från klockan 08:00 på Hälsocentralen. Det hela var över på några minuter.

Hälsocentralen klockan 07:40. Kön var redan då lång och flera avstod från att ställa sig i den.

Hälsocentralen klockan 07:40. Kön var redan då lång och flera avstod från att ställa sig i den.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-01-13 20:00

När Vimmerby Tidning besöker Vimmerby Hälsocentral klockan 07:40 under torsdagsmorgonen sträcker sig kön redan runt husgaveln.

– Jag var här klockan 07:00 i morse och nästa kom väl runt kvart över. Nu börjar kylan leta sig in, säger den man som för dagen står först i kön.

Varför var du här så tidigt?

– Jag hade hört att det var kö och att testerna tar slut efter kort tid.

Hur många tester behöver du idag?

– Ett bara men man har ju förstått att folk hamstrar.

När klockan närmade sig 08:00 nådde kön dörren in till Folktandvården och med strikta avstånd rörde det sig om ett 50-tal personer. När timman var slagen rullades testerna ut i den bruna lådan. Efter knappt nio minuter var samtliga 100 tester slut.

– Jag fick ett men jag hade behövt två till, säger den sista personen att få tag på test.

Drygt halva kön fick lämna tomhänta och samtidigt som människorna skingrade sig hördes uppgivna röster:

"Varför ser de inte till att testerna räcker?", "Jag såg en som tog fyra tester, det borde finnas vakt", "Vi ses väl igen imorgon då, men då får vi vara tidiga!".

undefined
Camilla Ljungdahl är verksamhetschef för Vimmerby Hälsocentral.

Camilla Ljungdahl är verksamhetschef på Hälsocentralen och kommenterar testutlämningen.

– Vi har ett maxtak på 500 tester i veckan och delar ut 100 per dag. I måndags efter helgen och ytterligare strul på fredagen provade vi med 150 tester och de tog slut direkt. Nästa vecka kommer vi höja upp till 1 000 tester i veckan och 200 per dag.

Är din upplevelse att folk hamstrar?

– Nej, de flesta sköter det här på ett bra sätt. Det vi sett är att man hjälps åt så att en hämtar till flera som har symtom i en familj eller i en förening där ett lag är drabbat. Sen finns det säkert de som istället för att ta ett testkit tar ett par extra. Det ska man inte göra. 

Hur ska man tänka ska man ta till hela familjen eller räcker ett?

– Med den virusvariant vi har nu är smittspridningen väsentligt högre mot tidigare. Är en i familjen smittad är det troligt att fler har fått covid. I och med att testkapaciteten är begränsad kan det för att testerna ska räcka till fler vara onödigt att testa alla i familjen. Hela familjen ska hålla sig hemma i sju dagar från och med att sista personen i familjen får symptom. Nu behövs det heller inte läkarintyg för att ansöka om smittbärarpenning. Så min uppmaning är att är ni sjuka i familjen ska ni stanna hemma och isolera er, säger Camilla Ljungdahl.

Här hämtar du ditt test, precis vid entrén till Hälsocentralen.
Här hämtar du ditt test, precis vid entrén till Hälsocentralen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!