TrÀning för nyblivna mammor: "Skönt att komma igÄng"

Efter graviditet och förlossning blir muskulaturen i mage och bÀckenbotten försvagad. Att trÀna pÄ rÀtt sÀtt för att stÀrka upp kroppen igen kan vara svÄrt. Mamma-mage-instruktören Lollo Cronwall hÄller trÀningsgrupper för nyblivna mammor.

Bebisarna hÀnger gÀrna med pÄ trÀningspassen. Fyra mÄnader gamla Leah Àr hÀr tillsammans med sin mamma Emma Johansson.

Bebisarna hÀnger gÀrna med pÄ trÀningspassen. Fyra mÄnader gamla Leah Àr hÀr tillsammans med sin mamma Emma Johansson.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-09-13 06:00

TrÀningsgruppen "power mamas" Àr en av höstens nyheter pÄ TrÀningshuset i Vimmerby. Medan de nyblivna mammorna trÀnar för att stÀrka upp sina kroppar efter förlossningen ligger bebisarna och sprattlar pÄ en filt bredvid.

En av deltagarna Àr Emma Johansson. Hon har med sig med fyra mÄnader gamla dottern Leah pÄ trÀningspasset.

– Det Ă€r andra gĂ„ngen vi Ă€r hĂ€r och Ă€n sĂ„ lĂ€nge har det funkat bra. Det Ă€r skönt att komma igĂ„ng med trĂ€ningen igen, man börjar inte med nĂ„gon rivstart utan tar det lugnt, sĂ€ger hon.

Att bÀra och föda ett barn Àr en prestation för kroppen och det sker mÄnga hormonella förÀndringar. Efter förlossningen handlar trÀningen om att hitta kontakten med musklerna igen, frÀmst i magomrÄdet och i bÀckenbotten. Mamma-mage-instruktören Lollo Cronwall menar att det finns mÄnga fördelar med att börja trÀna efter man har fÄtt barn.

– Man blir piggare och fĂ„r mindre krĂ€mpor. Men det Ă€r viktigt att man Ă€r snĂ€ll mot kroppen. Man brukar ju sĂ€ga nio mĂ„nader gravid och nio mĂ„nader att bli Ă„terstĂ€lld, sĂ€ger hon.

Enligt Cronwall ska man vara försiktig med vissa moment, exempelvis hopp, den första tiden efter en förlossning. HÀr delas deltagarna in i tvÄ olika grupper, en nybörjargrupp och en grupp för dem som har kommit lite lÀngre.

– MĂ„nga Ă€r rĂ€dda för att göra fel, dĂ„ kan det vara bra med lite stöttning, sĂ€ger Lollo Cronwall.

Lollo Cronwall har sjĂ€lv gĂ„tt igenom tre helt olika förlossningar och vet vilka utmaningar som kroppen kan stĂ€llas inför. 

– TrĂ€ningen kan hjĂ€lpa till att hĂ„lla krĂ€mporna borta, sĂ€ger hon och berĂ€ttar att mĂ„nga inte tĂ€nker pĂ„ Ă€r att det ocksĂ„ sliter pĂ„ kroppen att bĂ€ra, vagga och amma en bebis. 

NÀr kan man börja trÀna efter förlossningen?

– Det Ă€r aldrig för sent att börja men dĂ€remot ska man inte köra igĂ„ng med trĂ€ningen supertidigt. Alla kroppar och förlossningar Ă€r olika och man mĂ„ste helt enkelt kĂ€nna efter vad som funkar för en sjĂ€lv. Den yngsta bebisen vi har hĂ€r Ă€r fem veckor gammal.

Adam Koponen, som Àger och driver TrÀningshuset, tycker det Àr positivt att det nu erbjuds mammatrÀning. Han berÀttar att trÀningen hÄlls i Lollo Cronwalls egen regi i gymmets lokaler.

– MammatrĂ€ning Ă€r nĂ„got som har varit efterfrĂ„gat hos oss och vi Ă€r jĂ€tteglada över att nu kunna erbjuda det hĂ€r.

Lollo Cronwall gÄr igenom de olika momenten i passet. Max Ätta deltagare Àr vÀlkomna till varje pass.
Lollo Cronwall gÄr igenom de olika momenten i passet. Max Ätta deltagare Àr vÀlkomna till varje pass.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!