Har varit överallt - samtidigt

Han var murare som började extraknäcka på nattklubb och det ledde honom, något otippat, genom redaktionsdörren på Vimmerby Tidning.Nu, 33 år och 60 000 bilder senare, är det dags för Janne Strömsten att bli lite pensionär.Allt har han bevakat, bränder och olyckor, föreningsträffar, idrott, fest och firande.- Det ska bli skönt, men ett och annat helgjobb och några "blåljus" blir det nog framöver också.

Vimmerby2013-11-01 07:10


Det finns något heltäckande över Janne Strömsten. "Alltid", "överallt", "samtidigt" säger något om hur han fungerar. Han känner nästan alla. Och alla känner Janne Strömsten.
- Man har väl byggt upp ett rätt hyfsat kontaktnät vid det här laget. Det är inte ofta jag behöver presentera mig i alla fall.
Han är alltid i tjänst. Vilket nödvändigtvis inte ska tolkas som att han jobbar 24 timmar om dygnet. Men ingenting har stått i vägen för ett plötsligt påkommet jobb. En villabrand vid tresnåret på morgonen, en trafikolycka utanför Vennebjörke när han precis somnat - alltid har han varit redo att kasta sig ur sängen för ett "blåljus". Janne Strömsten missar inte ett larm.

Under många år har han sovit med polisradion vid örat. Han har jobbat julaftnar, midsommaraftnar, nyårsaftnar och alla andra aftnar.
- Julspelet i Vimmerby kyrka klockan elva på julaftons förmiddag har jag bevakat 33 år i rad, minst. Och midsommarfirandet i Brunnsparken i Södra Vi lika länge. Ett år höll jag på att missa det eftersom jag fått njursten. Men jag tog mig igenom och efteråt fick jag åka till sjukan och få en morfinspruta.
Han kan vara överallt. Samtidigt. Få skulle fixa utmaningen att täcka fem bevakningsknäck när alla börjar klockan 19 . Men för för Janne är det lugnt. Rentav själva drivkraften och tillfredsställelsen.
Tidningskarriären är inte spikrak. Han gick i pappas fotspår och blev murare 1965. Det där lever förresten fortfarande kvar. Internt är hans initialer JM, som i Janne Murare. Det dialektalt korrekta muntliga tilltalsnamnet i en trängre krets är kort och gott "Muer?n".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om