Det första besökaren möts av är ordbombardemang och skrivmaskinknatter. Orden och språket är röd tråd i utställningen.
– Det var Astrid Lindgrens kanaler. Hennes språk var enkelt, hennes tilltal aldrig över huvudet. Hon hade blicken i ögonhöjd, vare sig hon pratade med ministrar eller barn, säger Karin Eliasson, projektansvarig på Astrid Lindgrens Näs.
Genom hela livet var Astrid Lindgren engagerad i frågor som barns rättigheter, fred, miljö, djur och natur. Hennes röst var stark och hon räknas som en av det svenska 1900-talets viktigaste opinionsbildare. #ingenlitenlort tecknar bilden av Astrid Lindgrens engagemang och de avtryck hon gjorde i politiken.
– Astrids åsikter efterfrågades ofta, i alla möjliga sammanhang. Vi har valt att lyfta de frågor där hon själv klev fram. Även om hon ibland sa att hon helst skulle vilja vara ”ett ensamt litet djur i skogen” tog hon plats i det offentliga samtalet och visste vad hon kunde påverka. Och att med det följde också ansvar.
Till varje temarum med texter, ljudavdelning och rullande filmer finns aktivitetsrum. Besökarna kan utforska hur och var det politiska samtalet förs idag – och vilken själv man själv spelar i det samtalet.
– Här ska man kunna göra sin röst hörd, vi vill slå ett slag för det demokratiska samtalet och Näs får vara platsen för det, säger verksamhetschef Mia Thelin.
– Det känns extra angeläget att lyfta vikten av att göra sin röst hörd när det är valår, säger Karin Eliasson.
Den som vill kan hålla tal, på ett litet podium, belyst av spotlights. Vill man hellre hålla tal av någon berömd röst kan man göra det. Man kan fundera kring påståenden kontra information eller låta en ensam gråsten gå rakt in i hjärtat.
– En symbol för Astrid Lindgrens berömda tal ”Aldrig våld”, som hon höll för 40 år sedan och är väldigt centralt hennes engagemang i barnrätt. Talet gest ut i nyutgåva och släpps i samband med vernissagen.
Astrid Lindgren tog steget ut på den politiska arenan 1976 med Pomperipossa, upprörd över skattepolitiken. Då började en period i hennes liv när författandet ofta fick stå tillbaka för politiken. Hon reagerade mot maktmissbruk och gav röst åt de som inte hade någon.
Vem använder sitt kändisskap som plattform för opinion idag?– Det finns många starka röster, som inte hymlar med vad de tycker. Marlena Ernman, Timbuktu, Linnéa Claeson är några. Men de får också ta skit. Med tanke på stämningen i samhället generellt, det hårda klimatet på sociala medier och de tuffa tongångar som får människor att backa från debatten, lyfter vi vikten av att engagera sig och göra sin röst hörd. Och att ta avstamp från Astrid Lindgren, som jobbade både utifrån magkänsla och intellekt, när man gör en utställning har varit riktigt kul.
Efter vernissage på fredag för särskilt inbjudna, med UNICEF-ambassadör Mark Levengood som konferencier, Europarådets före detta kommissionär Thomas Hammarberg och författaren Sara Schwardt som talare, öppnar utställningen #ingenlitenlort på lördag.