Vimmerby Camping behöver rekrytera ett 40-tal personer inför sommaren 2023. Det är betydligt fler än tidigare år och den huvudsakliga anledningen är att campingen storsatsar på ett helt nytt kök som är dimensionerat för dubbelt så många restauranggäster som tidigare. Investeringen möjliggör också för campingen att i framtiden kunna bedriva restaurangverksamhet året runt.
Avgörande nu är att få tag i rätt personal och vilka som får axla rollerna som kökschef och restaurangchef kommer ha stor betydelse.
– Vi har kontakt med personer som vi vet har både kompetens, driv och personligheter som matchar våra behov, säger Hampus Thorstensson. Vi hoppas att alla tjänsterna ska vara tillsatta i februari-mars.
Rekryteringen är en stor utmaning men Hampus Thorstensson berättar att campingen är bättre rustade inför årets säsong än tidigare.
– Vi har lärt oss av branschen och har tagit hjälp av ett rekryteringsfirma med en digital tjänst som gör att alla ansökningar samlas på ett och samma ställe. Vi ser redan nu ett högt söktryck med ungefär 100 sökande i dagsläget, så det känns positivt.
Erik Hemmingsson på restaurangen Guldkant i Vimmerby berättar att man la ut sina annonser för sommarjobb i mellandagarna och att det är extra tidigt jämfört med hur man gjort tidigare.
– Det var svårt att hitta folk förra året men vi lyckades till sist ändå. I hela koncernen kommer vi ha över 150 personer på lönelistan i juli och vi vill vara ute i god tid så att man inte står där utan personal, säger han.
Till restaurangen i Vimmerby behövs omkring 8 sommaranställda och Erik tror att en kock är den som kommer bli svårast att rekrytera.
– Att vara konkurrenskraftig handlar inte så mycket om lön och arbetstider eftersom det är liknande på de flesta ställen. Det handlar mer om vad man kan erbjuda i form av personalvård och gemenskap. Vi driver ställen i Sälen på vintern och kanske kan vi erbjuda säsongspersonal att följa med dit, sådant tror jag kan locka, säger han.
Är ni oroliga för att inte hitta folk?
– Det är klart att man är orolig. Som alla andra sommarstäder så är vår inställning att det är just sommaren som gör det möjligt för oss att bedriva helårsverksamhet och därför finns det inget alternativ utan det ska bara gå, även om det innebär att man själv måste göra rockader i sitt privatliv eller ställa in semestern. Är vi kort om personal får vi ägare jobba dubbelt så hårt.
På Stadshotellet jobbar mellan 50 och 60 personer året om, både fastanställda och timanställda, och på sommaren behöver man anställa ungefär 40 till. Hotellchefen Martina Andersson berättar att man påbörjade rekryteringen redan i december.
– Det är servering, städ, kök, disk och så vidare. Det är alltid svårt till serveringen men just nu ser det ganska okej ut. Vi har en del anställda som återkommer och jag känner mig hoppfull, säger Andersson.
Hotellchefen menar att kampen om sommarjobben mer och mer blivit arbetstagarnas marknad de senaste åren.
– Vi är så många i Vimmerby som rekryterar och alla vill ju att allt ska bli bra, men jag skulle inte säga att jag är mer orolig inför den här sommaren än tidigare. Vi är måna om våra anställda och försöker se till att alla får ett bra schema och har roligt på jobbet.
Även på Hotell Ronja i Vimmerby är arbetet igång med att rekrytera sommarvikarier. Efter pandemin, som blev ett hårt slag mot branschen, har företaget haft svårt att få tag i personal.
– Vi har våra farhågor men vi har några återvändande sommarvikarier, vilket räddar upp en hel del, säger Rebecca Lundell, receptionsansvarig. Utöver det är det mellan 10–15 personer som behöver anställas.
Att många tvingades lämna branschen under pandemin är en stor del av förklaringen till personalbristen – men inte den enda.
– Jag tror att lönerna, arbetstiderna och att det är en ganska tuff bransch också har stor betydelse. Vi får också konkurrera med andra branscher idag, vilket inte var lika vanligt förr, fortsätter Rebecca Lundell.
Elin Axelsson, verksamhetschef på Hotell Ronja, tycker ändå att företaget gör sitt bästa för att vara en attraktiv arbetsplats.
– Vi ser att flera väljer att komma tillbaka och jobba år efter år, vilket är ett kvitto på att man trivs och ser att man kan utvecklas hos oss.